La Balti, insa, ceremonia de comemorare s-a lasat cu scandal. Preotii Mitropoliei Moldovei s-au luat la cearta cu cei ai Mitropoliei Basarabiei dupa ce nu s-au putut intelege cine sa oficieze slujba de pomenire a victimelor deportarilor staliniste. Pana la urma conflictul a fost aplanat, iar ambele biserici au tinut cate o liturghie.

Publicat:06.07.2019, 17:41

Conform agendei evenimentului, reprezentantii Mitropoliei Basarabiei urmau sa oficieze slujba de pomenire a victimelor deportarilor staliniste de la ora 7:30 pana la ora 9:00, iar cei de la Mitropolia Moldovei de la ora 9:00 pana la ora 15:00. Totul se desfasura conform planului, insa in momentul in care a inceput liturghia celor de la Mitropolia Basarabiei, reprezentantii Mitropoliei Moldovei au dat buzna peste ei.

EPISCOPUL ANTONIO, MITROPOLIA BASARABIEI: “Sper sa trecem cu bine acest moment. Noi nu am venit peste nimeni, doar la invitatia cuiva.”

Presedintele Asociatiei Victimilor Politice din Balti crede ca slujba trebuia oficiata doar de reprezentantii Mitropoliei Basarabiei. 

Nicolae ONCUTA, PRESEDINTELE ASOCIATIEI VICTIMELOR REPRESIUNILOR POLITICE: “Ei ne sunt mai apropiati, ei nu se asociaza cu cei care ne-au eliberat si au uitat sa plece acasa, ne-au acaparat averea noastra.”

Cei prezenti la ceremonia de comemorare s-au aratat deranjati de actiunile reprezentantilor Mitropoliei Moldovei.

“Sa nu incurce sa ne dea voie sa vedem 2, 3 minute sa stau in memoria celor care au avut se suferit.”

“Mii de moldoveni deportati de tatuca Stalin. Au fost episoade strasnice in viata poporului nostru.”

Ambele evenimente au fost autorizate de autoritatile din Balti.