Ministrul Municii si Protectiei Sociale, Marcel Spatari, a declarat ca cu cat mai ridicata va fi vulnerabilitatea unei gospodarii, cu atat suportul primit de la stat va fi mai mare. Acesta a mentionat ca vor exista patru categorii de vulnerabilitate: foarte ridicata, ridicata, medie si scazuta, care se va calcula in dependenta de mai multi parametri care vor fi inclusi in formularul online. Platforma insa va fi lansata in curand odata cu aprobarea de catre Cabinetul de ministri a proiectului de Guvern in acest sens. Astfel, Spatari mentioneaza ca site-ul nu poate fi lansat atat timp cat nu are la baza un cadru legal. Declaratiile au fost facute in cadrul unei emisiuni televizate de la TV8. 

Ultimul update: 05.10.2022, 10:11 Publicat:05.10.2022, 08:41

„Sistemul informational este in pregatire si este in faza finala de testare, el nu poate fi lansat atata timp cat nu exista cadru legal pentru acest sistem informational. Cadru legal va fi aprobat miercuri, sper joi sa fie publicat in Monitorul Oficial, iar la inceputul saptamanii viitoare, sa putem lansa inregistrarea familiilor pe platforma online - compensatii.gov.md. Formularul este destul de simplu, colectam date strict necesare pentru a afla cat de vulnerabila din punct de vedere energetic este gospodaria. Pentru asta trebuie sa identificam membrii familiei, vor fi identificati prin IDNP. De asemenea, trebuie sa identificam fiecare punct de consum, fiecare gospodarie va putea introduce codul identificator al blocului de consum, al contorului cu alte cuvinte, pentru energia electrica, gaze naturale si daca este conectata si pentru energia termica. De asemenea membrii gospodariei vor declara veniturile pe care le au. Sistemul va extrage datele si de la FISC, de la CNAS si va compara veniturile cunoscute de stat cu cele declarate de gospodarie si va lua in calcul veniturile mai mari”, a declarat Marcel Spatari. 

Ministrul Municii si Protectiei Sociale precizeaza ca in acest an compensatiile vor fi oferite in mod mai tintit si vor fi mai mari pentru familiile mai vulnerabile, dar in final marea majoritate a cetatenilor vor primi compensatii. 

„Este categoria de vulnerabilitate energetica foarte ridicata, sunt familiile pentru care energia reprezinta mai mult de 90% din venitul gospodariei ramas dupa ce si-a acoperit cheltuielile de baza: alimentare, produse igienice. 

Pentru familiile pentru care energia reprezinta de la 35 pana la 90% din bugetul disponibil dupa acoperirea cheltuielilor de baza, se aplica categoria de vulnerabilitate ridicata. Cele cu 20-35%, medie, 10-20%, scazuta si cele care cheltuie mai putin de 10 la suta din bugetul lor, care le ramane dupa ce au acoperit cheltuielile, sunt nevulnerabile”, a mentionat Spatari. 

Totodata, ministru a declarat ca consumatorii vor fi anuntati despre decizia in ce categorie s-au incadrat la sfarsitul lunii noiembrie, atunci cand vor fi procesate toate datele. 

„Pe 25 noiembrie, sistemul va porni calculele, probabil, va lua o zi, doua, pentru ca e un volum mare de informatii si sistemul va genera decizia si atunci gospodaria va primi, pe mail daca s-a inregistrat cu un mail sau pe telefonul mobil, ramane sa vedem cum va fi comunicarea va primi decizia in care se va vedea foarte clar scorul si categoria in care se incadreaza aceasta gospodarie. De asemenea, in factura efectiv se va vedea categoria de vulnerabilitate”, a declarat Marcel Spatari. 

Ministrul Municii si Protectiei Sociale a precizat ca in aceste momente Guvernul nu poate spune exact cat va fi compensatia pentru categoriile de vulnerabiliate, asta se va decide in luna noiembrie cand autoritatile vor putea vedea ponderea gospodariilor si segmentarea lor pe cele patru categorii de vulnerabilitate energetica. De asemenea, Spatari a mentionat ca pentru luna noiembrie, pentru compensatii Guvernul a estimat o suma de 870 de milioane de lei. 

La sfarsitul lunii septembrie, ministrul Municii si Protectei Sociale, Marcel Spatari, a declarat ca platforma pentru stabilirea vulnerabilitatii energetice a cetatenilor va fi lansata la inceputul lunii octombrie si va fi disponibila cel putin o luna si jumatate pentru toate familiile, pentru a se inregistra. Ba mai mult, Spatari a mentionat ca acest proces de inregistrare trebuie pentru a lega gospodariile din tara cu un loc de consum, pentru ca furnizorii nu cunosc componenta familiei care este conectata la un anumit punct de consum. 

Pe 2 august, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu a facut public in cadrul unei conferinte de presa, actiunile Guvernului care au fost intreprinse si care urmeaza a fi aplicate de autoritati pentru pregatirea de sezonul de incalzire 2022-2023. 

La inceputul lunii august, ministrul Municii si Protectei Sociale, Marcel Spatari, a spus ca in lunile octombrie si noiembrie, toti consumatorii de surse energetice se vor registra intr-un sistem informational, acolo unde vor completa formularul vulnerabilitatii energetice, pentru a putea benefia de compensatii pentru perioada rece a anului. Totodata, ministrul Muncii si Protectiei Sociale a mentionat ca pentru unii pensionari care nu stiu sa se inregistreze on-line, vor fi implicati asistentii sociali, bibliotecarii pentru ai ajuta, iar cei care nu se vor inregistra in sistemul online la fel vor beneficia de compensatii. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.