Daca anul trecut in aceasta perioada gospodarii isi curatau curtile de zapada, in aceast an culeg ghiocei. O femeie din Ocnita s-a trezit ca de anul nou pe stil vechi i-au rasarit in gradina vestitorii primaverii. Meteorologii anunta vreme calda si in urmatorele zile.

Publicat:14.01.2020, 18:50

Pe 14 ianuarie, anul trecut, tara era acoperita de un strat gros de zapada, iar municipalitatea facea cu greu fata procesului de deszapezire. La stresini erau turturi urisi, iar avioanele erau retinute la sol.

Pe 14 ianuarie, 2020, culegem ghiocei sau facem salata cu rucola, care s-a ivit deja prin gradini. 

Angela Parasca din Balti s-a trezit ca in plina iarna vestitorii primaverii s-au grabit sa-i iasa in gradina.

Angela PARASCA: “Cu doua zile in urma, intamplator am observat ca au inflorit ghioceii. Anul trecut tot a fost devreme, dar mai la sfarsitul lunii. Am ramas si noi surprinsi de minune.”

Spune ca nu ii va rupe inas, dar ii va admira infloriti in curtea casei.

Angela PARASCA: “Nu ne mai trezeste nicio mirare, s-a schimbat timpul. Pe vremea noastra ne dadeam cu sania, acum apar ghiocei.”

Batranii spun ca pe vremea lor, tot ce inflorea in perioada asta era Craciunelul si nicidecum ghioceii.

“Ce sa facem, asa e vremea. In Grecia ninge, iar la noi e cald.”

Un internaut a postat o fotografie in care da de inteles ca in gradina i-a inverzit rucola: “Mijlocul iernii, mai nou, nu este un impediment pentru a strange niste rucola din gradina pentru o salata”. Meteorologii spun ca vom continua sa ne bucuram de vremea calda si in urmatoarele zile.

Ghenadii ROSCA, PURTATOR DE CUVANT AL SERVICIULUI HIDROMETEOROLOGIC DE STAT, DIRECTIA METEOROLOGIE: “Suntem sub influienta. Pana la sfarsitul lunii ianuarie nu ne asteptam la precipitatii.”

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: “Potrivit meteorologilor vremea calda se va mentine si in urmatoarele zile. Maine maxima zilei va fi de sapte zile, iar pe parcursul noptii mercurul nu va cobora in termometre mai jos de -5 grade. Totodata cerul va fi insorit, fara precipitatii."