Deja de 4 luni primăria capitalei activează fără un buget aprobat pentru acest an. Consilierii municipali PAS spun că asta se întâmplă din cauza intereselor personale ale celor de la MAN și PSRM, care neagă acuzațiile. PAS susține ca a elaborat un buget alternativ care deja este supus consultărilor publice. Viceprimarul Olga Ursu, care acum două luni spunea că în curând bugetul va fi suspus vitului în CMC astăzi declară același lucru.  

Publicat:04.04.2024, 18:39

Victor BĂCĂLÎM, CONSILIER MUNICIPAL DIN PARTEA FRACȚIUNII PAS DIN CMC: E haos, pur și simplu rușinos ca o capitală să nu aibă bugetul în luna aprilie.  Nu este nici o claritate cum se cheltuie banii, cați bani avem, cum putem să îi planificăm și gestionăm corect. Absolut nimic.”

Presedintele fracțiunii PAS din CMC Zinaida Popa spune că executivul nu include pe ordinea de zi bugetul municipal din cauza intereselor personale. Aleșii locali de la MAN neagă acuzațiile.  

Zinaida POPA, PREȘEDINTELE FRACȚIUNII PAS DIN CMC:Noi vedem acestă coaliție dintre MAN-PSRM, care înseamnă că încă nu și-au împărțit funcțiile până la capăt, când se vor împărți poate atunci vor fi alte procese în cadrul Consiliului Municipal Chișinău. Astăzi noi nu vedem rezolvarea problemelor oamenilor. Votarea unui buget pentru un an de către municipalitate este egală cu rezolvarea problemelor.”

Astfel, aleșii de la PAS spun că au elaborat un buget municipal alternativ, care va fi înaintat spre aprobare la CMC după consultări publice.

Zinaida POPA, PREȘEDINTELE FRACȚIUNII PAS DIN CMC:  Noi vedem o inacțiune totală din partea primariei municipiului Chișinău de aceea noi considerăm că trebuie să rezolvăm problemele oamnilor și asta ar fi o soluție și am inițiat discuții publice cu toți cei interesați.”

Președintele fracțiunii MAN din CMC, Serghei Afanasenco recunoaște că executivul ar trebui să se miște mai repede.

Serghei AFANASENCO, PREȘEDINTELE FRACȚIUNII MAN DIN CMC:  Așteptăm când toți vor înțelege că trebuie de lucrat. /01:00 De trecut pe ordinea de zi...

Dar ce părere aveți ca nu a fost inclus pe oridinea de zi?

Trebuie mai repede de îl făcut, pentru că toti așteaptă. Trebuie de lucrat.”

De altă părere sunt însă colegii săi de partid din CMC, care spun că totul decurge conform procedurii.

Valentin CEBOTARI, CONSILIER MUNICIPAL DIN PARTEA FRACȚIUNII MAN: Eu cred ca el este pe ultima sută de metri, au rămas toate procedurile, toate căile legale respectate, ca să nu fie încălcată procedura de elaborare si votare a bugetului.”

Grigore BEJENARU, VICEPREȘEDINTELE FRACȚIUNII MAN DIN CMC:  Ce vreau să spun despre buget, că la el se lucrează, el se avizează, ultimele avize și în curând va fi dat publicului și toți vom avea ocazia să il votăm.
Dar când?
Eu nu pot să spun, este o procedura, durează.
 Care sunt riscurile că nu va fi aprobat un buget în curând?
Eu nu vreau să vorbesc de riscuri, eu cred că totul va fi.    

Am încercat să aflăm când, totuși, executivul va include pe ordinea de zi proiectul bugetului municipal, însa viceprimarul Olga Ursu a raspuns ca și acum două luni, că în curând, fără să ofere detalii. Acum primăria activează în baza unui buget provizoriu. Adică în baza bugetului de anul trecut, ceea ce nu permite orașului să se dezvolte, să fie aprobate proiecte noi de reabilitare a străzilor, a curților de blocurilor, a școlilor. crearea unor servicii sociale noi sau achiziționarea transportului public. În actele privind aplicarea bugetului provizoriu se arată că există o gaură în buget de aproape jumătate de miliard de lei.