De cateva luni gazul se scumpeste accelerat pe piata internationala. Cererea urisa din Asia si depozitele goale din Europa imping in continuare preturile in sus. Iar conducta Nord Stream 2 a revenit in centrul atentiei.

Publicat:25.10.2021, 13:44

Preturile tasnesc in sus de cand economiile nationale ale celor mai industrializate tari si-au repornit motoarele dupa prabusirea consemnata in 2020, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Cererea mare pentru marfuri si bunuri impinge in sus la nivel global, de cateva luni, pretul la producator, iar preturile la consumator cresc si ele cu oarecare intarziere. Lanturile internationale de aprovizionare sunt tensionate, si exista o penurie de nave si containere de transport pe rutele comerciale globale. In numeroase tari lipsesc de asemenea sute de mii de soferi de camion, nu doar in Marea Britanie post-Brexit.

Dar inainte de toate, preturile in crestere ale energiei catapulteaza preturile la producator si consumator spre inaltimi fara precedent. Mai ales gazul se scumpeste incepand din ianuarie 2020. Pe piata virtuala Title Transfer Facility (TTF) din Olanda, una din cele mai importante din lume, pretul gazului pe Megawatt / ora (MWh) a crescut de la 17 euro pe 4 ianuarie 2021, la 65 de euro in prezent. Este o crestere-record de mai bine de 320 la suta. Spre comparatie, pretul mediu multianual normal este intre 15 si 20 de euro.

Gazul s-a scumpit fara precedent in acest an

Gazul s-a scumpit fara precedent in acest an. Caricatura de Sergey Elkin

Calcule complicate

Totusi, comparatiile sunt cam complicate in cazul gazului natural. Fiindca pe pietele-spot, unde gazul isi schimba proprietarul pe termen scurt, cresterea pretului pare mai putin dramatica. Acolo, ce-i drept, pretul s-a dublat in intervalul ianuarie-august, dar aceasta crestere e mai putin exponentiala decat la bursa, unde gazul s-a scumpit cu 450 la suta in interval de un an.

Dar indiferent pe ce baza se tranzactioneaza gazul, se calculeaza valoarea si se compara evolutia preturilor, aceasta resursa devine tot mai scumpa pentru industrie si consumatorii privati si orice noua scumpire inseamna doborarea unui nou record.

"Nu a existat niciodata o asemenea scumpire a gazului in interval de timp atat de scurt", a declarat expertul Fabian Huneke din cadrul firmei de consultanta Energy Brainpool pentru publicatia economica germana Handelsblatt. Gospodariile private sunt amenintate sa plateasca, potrivit Oficiului de Protectie a Consumatorului, cu 150 pana la 200 de euro mai mult daca trebuie sa se incalzeasca cu gaz in iarna ce vine.


 CITESTE MAI DEPARTE PE: dw.com