Din 1 iulie, centrele comerciale si pietele din municipiul Chisinau vor activa cu program obisnuit, insa cu respectarea in continuare a masurilor de prevenire si protectie contra COVID-19.

Publicat:30.06.2020, 13:47

Potrivit primariei, pietele din municipiul Chisinau vor activa cu program stabilit, de la 05:00 pana la 19:00, inclusiv in zilele de odihna, cu interzicerea comertului ambulant in preajma lor. 

Totodata, zilele de luni vor fi sanitare pentru toate pietele din municipiul Chisinau, indiferent de forma de proprietate. De asemenea, se interzice accesul copiilor pana la 7 ani in toate pietele de pe teritoriul municipiului, iar administratorii vor asigura realizarea acestei prevederi prin controlul riguros la punctele de intrare in zonele de comert mentionate.

Aceste si alte prevederi privind activitatea in capitala, in contextul evolutiei pandemiei COVID-19, se contin in Hotararea nr. 11 din 29 iunie 2020 a Comisiei Extraordinare de Sanatate Publica a municipiului Chisinau.

Centrele comerciale din municipiul Chisinau si unitatile comerciale specializate din cadrul acestora (cu exceptia cinematografelor si centrelor de agrement amplasate in incinta acestora), vor activa cu program obisnuit, cu respectarea si monitorizarea stricta a prevederilor de prevenire a infectiei COVID-19. In functie de evolutia si tendinta situatiei epidemiologice, a infectiei prin coronavirusul de tip nou, masurile de precautie vor fi revizuite.

Mai mult, din iulie 2020 se reiau activitatile economice, cu exceptia celor prevazute in p. 4 al Hotararii Comisiei Nationale Extraordinare de Sanatate Publica, cu respectarea obligatorie a masurilor generale de sanatate publica.

Totodata, pana la 15 iulie 2020, se suspenda activitatea zonelor de agrement din municipiul Chisinau, incluse in codul CAEM 93.21 si organizarea ceremoniilor (nunti, cumetrii, omagieri, mese de pomenire etc., in orice institutie, indiferent de statut, public sau privat.

Pana la mijlocul lunii iulie sunt interzise si urmatoarele activitati: activitatea cluburilor de noapte, a discotecilor si de dans, indiferent de denumire de firma.

Tot pana la 15 iulie este interzis: scaldatul in lacurile cu plaja, inclusiv cele din zonele de agrement din municipiul Chisinau; aflarea in locuri publice (paduri, parcuri, alei, plaje etc.), in grupuri mai mari de 3 persoane; aflarea persoanelor in varsta de peste 63 de ani in afara domiciliului si in spatiile publice fara necesitate stringenta; aflarea persoanelor pe terenuri de joaca, de sport si zone de agrement; activitatea centrelor de reabilitare/recuperare balneosanatoriala; activitatea procesului educational; activitatea taberelor de odihna a copiilor; organizarea si desfasurarea tuturor activitatilor /competitiilor municipale cu caracter cultural si sportiv.

Primaria vine cu recomandari catre cetateni si persoane juridice de orice fel, privind masurile de prevenire a infectiei COVID-19 se refera la: asigurarea respectarii distantei sociale; purtarea mastilor de protectie in transportul public, spatii comerciale, spatii publice inchise si deschise, in situatia in care nu poate fi respectata distanta sociala/fizica; respectarea regulilor de igiena a mainilor; respectarea regulilor de igiena respiratorie. Eticheta tusei si stranutului; respectarea stricta a regimului de autoizolare; monitorizarea individuala a starii de sanatate; monitorizarea zilnica a starii de sanatate a angajatilor; asigurarea triajului la intrarea in spatii comerciale, institutii publice si la locul de munca, inclusiv termometria; asigurarea personalului/angajatilor cu echipamente de protectie; asigurarea cu solutii dezinfectante pentru maini la intrarea in incaperi si la locul de munca; dereticarea umeda si prelucrarea cu produse dezinfectante a suprafetelor, utilajelor minim de 3 ori pe zi la locul de munca; aerisirea/ventilarea spatiilor.