Centrele comerciale se redeschid mai devreme. De pe 8 iunie, mall-urile isi reiau activitatea, insa cu anumite restrictii. Comisia pentru sanatate publica a mai decis ca Pastele Blajinilor va avea loc pe 6,7,8 iunie, iar transportul public nu va circula in capitala si la Balti in weekend-uri pana in iulie. 

Publicat:29.05.2020, 19:58

Aflarea in centrele comerciale va fi permisa doar in buticuri. In rest, restaurantele, cafenelele sau locurile de agrement, precum cinematografele si terenurile de joaca din interior, vor ramane inchise.

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:“Alta decizie este reluare incepand cu 1 iunie 2020 a activitatii integrale a institutiilor publice, Agentia de Servicii Publice, cu asigurarea respecarii normelor pentru reducerea raspandirii infectiei Covid-19.”

Din 5 iunie se va permite oficierea slujbelor in lacasele sfinte, cu respectarea masurilor de siguranta. Nici Pastele Blajinilor nu va fi anulat, anunta premierul Ion Chicu, desi recomanda oamenilor sa nu plece la cimitir in grupuri, iar daca se poate sa le evite in general.

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:“Eu din pacate personal am ambii parinti decedati, dar in acest an nu o sa merg pe 7 sau 8. Am sa mai astept o perioada si o sa ma duc cum m-am dus de fiecare data la cimitir si rog toti aomenii responsabili sa mentina aceasta atitudine si sa ne ducem cand riscul va fi limitat sau minimizat.”

Pana pe 30 iunie, adica pana se va incheia starea de urgenta in sanatate publica in municipiile Chisinau si Balti transportul public nu va circula in weekend. Totusi, restrictiile impuse nu au fost respectate sapatamana anterioara la Balti.

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Suplimentar in Chisinau si Balti nici pe data de 8 iunie, cand este zi libera nu va functiona transportul public.”

Anii trecuti era oferit transport public gratuit pana la cimitir in zilele in care era marcat Pastele Blajinilor. Anul acesta instructiuni clare despre sarbatoare nu au fost anuntate inca. Mitropolia Moldovei a emis un comunicat in care doar roaga enoriasii sa se abtina de la mesele copioase in cimitire si sa nu formeze grupuri mari.