De sarbatori, nimeni nu trebuie sa ramana fara cadouri, nici macar varstnicii. Asta spune o moldoveanca stabilita in Germania, care pentru al 4-lea an consecutiv, organizeaza o campanie de colectare a darurilor pentru bunicii singuratici. In cadrul campaniei “Nepoti de Craciun”, orice batran se poate alege cu un colet plin cu bunatati, dar si cu un nepot de peste mari si tari.

Publicat:28.11.2021, 15:46

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: “Primul nepot de Craciun si-a gasit bunicuta tocmai in satul Tintareni din raionul Telenesti. O batrana de 92 de ani, care traieste singura in aceasta cameruta mica, a primit produsele alimentare de peste mari si tari si spune ca se va hrani din ele pana la anul viitor.”

Mai exact, coletul a ajuns pe pragul casei de 200 de ani tocmai din Elvetia.

- “Va multumesc mult.
- Imi ajunge si imi mai ramane. Eu cam putin mananc. Cand esti tanar mananci, dar cand esti batran, ba nu ai cu ce. Badaproste, va ajunge si pana la Craciun.”

Bunica Efimia nu are nici copii, nici nepoti, iar zilele le petrece alaturi… de doi motani.

Efimia: - “N-am pe nimeni. Tata, mama au murit, maritata nu am fost ca sa am copii. 
- Mai am cateva zile de trait, nu mi-a venit ceasul sa ma duc. Am 92 de ani impliniti.”

Pentru ca nici vecini nu prea are, multi ani la rand femeia nici macar nu a indraznit sa astepte vreun musafir.
“- Ce faceti toata ziua?
- Iata asa stau. Nu pot face nimic. Fac putin foc, ma lipesc de soba.
- Mai strig la pisica, ca altceva nu am si trece uratul.”

- “Hai ca ti-oi da eu. Agata, o sa iei bataie.”

In cutia cu daruri pimita din Elvetia era ascuns un biletel. Coplesita de emotii, bunica Efimia nu a gasit mesajul, dar ne-a spus moldoveanca care a pregatit si a transmis coletul ce a scris si ce emotii o incercau in acel moment.

Olga BOLOCAN, “NEPOT DE CRACIUN”: - “Am lasat o felicitare. A fost un moment haios pentru mine. Am apucat sa scriu felicitarea, dar mi-am dat seama ca probabil nu toti batranii pot citi in grafia latina. Si am decis sa scriu in limba romana, dar cu grafia chirilica.”

Olga spune ca pe langa daruri pune multa dragoste, ca sa ajunga si la batranii uitati de toti. Aceste colete sunt adunate din toate colturile lumii de la moldovenii cu dor de casa. Asta se intampla de patru ani deja, in cadrul campaniei “Nepoti de Craciun”, lansata de o moldoveanca, care locuieste in Germania.

Tatiana RUSU JIZDAN, FONDATOAREA CAMPANIEI: “Prin aceste cadouri simtim cumva ca suntem acasa, ca suntem alaturi de cei dragi.”

Colectarea darurilor a inceput deja, si pentru ca beneficiari sunt peste 190, Tatiana a avut nevoie de un adevarat depozit pentru a pastra coletele.

 Tatiana RUSU JIZDAN, FONDATOAREA CAMPANIEI: “Mi-am luat un depozit mare anume pentru aceste campanii, le depozitez la mine pana la inceput de decembie. Apoi, impreuna cu o firma de transport, in 24 de ore ajung la Chisinau si le selectam pe sate si apoi ne pornim pe la batrani pe acasa.”

Oricine vrea sa faca un batran fericit poate aduna intr-o cutie daruri pana pe 5 decembrie si astfel sa fie parte a campaniei “Nepoti de Craciun”. Apoi incepe calatoria prin satele Moldovei, pe la casele celor care au nevoie de un nepot.