Moldovenii au inceput sa cumpere lemne la greu. De teama ca gazul se va scumpi din nou, oamenii vor sa-si faca rezerve pentru iarna, insa nu au de unde sa cumpere lemne. Spre exemplu, responsabilii de la Ocolul silvic din Causeni spun ca stocurile, existente s-au epuizat, iar circa 300 de persoane stau la rand pentru a cumpara lemne. Defrisari se vor face abia in toamna.

Publicat:04.07.2022, 20:06

Acum cateva zile, Maria Nagnibeda din Causeni si-a cumparat 10 metri cubi de lemne, dar crede ca nu-i vor ajunge pentru toata iarna asa ca vrea sa mai cumpere, insa nu are de unde.

„De trei saptamani da cand imi promit sa imi aduca si abia aseara am primit lemnele. Gazul e scump sa ne incalzim.”

Oamenii cauta lemne de foc pentru iarna si la agentii economici din oras, insa nimeni nu le are in vanzare.

„Nu-i nimeni cu lemne, acum lemne nu sunt.”

„Si mie imi trebuie, am nevoie sa cumpar, dar de unde sa le iei, nu-s.”

„Nici la padurici nu sunt.
- De ce exista vreo explicatie?
- Dar noi ce avem padure pe care putem sa le mai defrisam.”

Unii comercianti spun ca nu mai au lemne si carbuni din primavara.

Sergiu CIOBANU, AGENT ECONOMIC DIN CAUSENI: „Toti asteapta, oamenii intreaba cand va fi, noi ii informam ca curand vom avea, dar cat va costa nu stim inca. Oamenii intreaba zilnic lemne, carbune, bricheti, ne straduim sa aducem.”

„- Acum nu e nimic?”

Sergiu CIOBANU, AGENT ECONOMIC DIN CAUSENI: „Practic e zero.”

Seful Ocolului Silvic din Tighina sustine ca in aceasta perioada a crescut considerabil cererea de lemne, comparativ cu anii precedenti, astfel, in rand sunt deja peste 300 de persoane. Stocurile pregatite dupa defrisarile din iarna insa s-au epuizat, iar alti copaci vor fi taiati in toamna, asa cum prevede regulamentul.

Nicolae MUNTEANU, SEFUL OCOLULUI SILVIC TIGHINA: „Avem un singur scop sa executam lucrarile de exploatare de mase lemnoase, sa stocam mase lemnoase si sa punem la dispozitia populatiei. Cel mai probabil ca volumul cel mai mare va fi livrat in luna septembrie, octombrie, noiembrie atunci cand si stocurile vor fi mai mari.”

Potrivit lui Nicolae Munteanu, in anii precedenti oamenii cumparau lemne in perioada august-septembrie, cererea de acum fiind influentata de cresterea tarifelor la gazele naturale.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.