Delapidare din fonduri europene la Ungheni. Mai bine de 400 de mii de euro destinati pentru reparatia unei gradinite ar fi ajuns in buzunarele unui cuplu care s-a ocupat de proiect, se arata intr-o investigatie realizata de Anticoruptie.md. Sotii spun ca nu sunt de vina si banii au disparut pur si simplu. Procuratura Anticoruptie ne-a comunicat ca dosarul este la etapa de urmarire penala, iar cei vizati sunt cercetati in libertate.  

Publicat:27.10.2020, 19:48

Proiectul, care presupunea reparatia capitala a gradinitei “Licurici” din orasul Ungheni, dar si constructia unor geotermale, a pornit in 2012. O organizatie nonguvernamentala, condusa sotii Svetlana si Iurie Chesari, urma sa se ocupe de tot.  

Igor TURCANU, COORDONATORUL PROIECTULUI DIN PARTEA PRIMARIEI UNGHENI: “Gradinita nu corespunde standardelor de utilizare de catre copii. Normele de ventilatie nu sunt respectate, normele a circulatiei aerului proaspat prin cladire nu sunt respectate. Devine problematica incalzirea gradinitei.”

Potrivit anticoruptie.md, in martie 2015, UE a transferat pe contul organizatiei prima transa de 430 de mii de euro, bani care au disparut chiar in primele luni. Atunci, CNA a pornit o investigatie si a stabilit ca banii au fost sustrasi prin intermediul catorva firme controlate de familia Chesari. Dupa mai multe verificari facute de europeni, UE a stopat proiectul si si-a rezervat dreptul de a-si restitui banii, urmand sa aplice penalitati pentru intarzierea proiectului.

“Cu ce s-a soldat disparitia banilor din proiectul Ungheni? 

Cu finalizarea constructiei a doua case a familiei Chesari Svetlana si Revenco Andrei.”

Tot in 2015, Procuratura Anticoruptie a pornit pe numele celor doi soti un dosar penal pentru delapidarea averii straine. Svetlana Chesari a stat cateva luni in arest preventiv si arest la domiciliu, iar Iurie Chesari a reusit sa paraseasca teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, la inceputul anului 2019, acesta a revenit in tara. Echipa anticoruptie.md i-a gasit pe soti, Svetlana Chesari, insa s-a comportat agresiv si nu a vrut sa discute cu jurnalistii.  

In schimb sotul femeii a raspuns la intrebarile portalului anticoruptie.md si a negat ca s-ar face vinovat de disparitia banilor.  

“Banii s-au pierdut, pur si simplu. A doua transa. Proiectul a fost stopat nu pentru ca lipsesc banii, dar pentru ca s-au inceput prostii pe alte proiecte si atat.”

Dupa cinci ani, banii nu au fost intorsi, iar cei vinovati inca nu au fost gasiti.  

Sergiu GAVAJUC, SEFUL INTERIMAR AL PROCURATURII ANTICORUPTIE: “Cauza penala este in continuare in faza de urmarire penala. Persoanele respective au statul de invinuit, deocamdata se cerceteaza in libertate. In cel mai scurt timp urmeaza a fi finalizat.”

Gradinita „Licurici” este una dintre cele mai mari din orasul Ungheni, cu o capacitate de 370 de locuri si cu 56 de angajati.