Legea care interzice utilizarea si comercializarea pungilor de plastic nu are inca stabilita data in care vor intra in vigoare sanctiunile contraventionale pentru cei care incalca prevederile legale. Deputatul fractiunii PAS, blocul ACUM, Dumitru Alaiba, initiatorul proiectului de lege, a precizat pentru IPN ca nu exista inca toate avizele necesare.

Publicat:13.08.2019, 10:05

Dumitru Alaiba a precizat ca, fata de legea care prevede interzicerea utilizarii si comercializarii pungilor de plastic, adoptata de Parlament in anul 2017, diferenta consta in faptul ca sunt prevazute sanctiunile contraventionale pentru cei care o incalca. „In legea adoptata in anul 2017, partea cu penalizarile a disparut din proiect. Desi amenzile au existat in votul din prima lectura, in votul din a doua lectura modificarile la Codul Contraventional au disparut pur si simplu”, a declarat deputatul.

Referitor la avizul Guvernului dat legii pe 1 august, conform carora amenzile vor intra in vigoare treptat, Dumitru Alaiba a precizat ca inca nu e stabilit daca deputatii vor accepta sau nu propunerea Ministerului Economiei.

De asemenea, deputatul a declarat ca termenul „utilizare de catre persoanele fizice” din proiectul de lege se refera la „utilizarea in scop comercial sau de productie a acestora si nu la folosirea pungilor de plastic de catre cetateni”.

Proiectul de lege prevede ca persoanele fizice vor fi amendate cu sume de pana la 4500 de lei pentru utilizarea si vanzarea pungilor si veselei din plastic, in timp ce persoanele juridice vor fi amendate cu pana la 12000 de lei. Utilizarea si comercializarea veselei din plastic va fi sanctionata din 1 ianuarie 2021.

Sursa: