Desi Comisia pentru Situatii Exceptionale a anuntat ca in acest weekend transportul public din Balti va fi sistat, astazi in municipiu au circulat troleibuzele. Pentru ca au iesit la munca, soferii au fost amendati cu peste 22 de mii de lei. La randul lor, acestia spun ca superiorii le-au permis sa iasa pe rute. Cei de la primarie spun ca vor contesta amenzile.

Publicat:23.05.2020, 20:03

Ziua a inceput ca una obisnuita, povesteste Petru Ceval, care lucreaza de 40 de ani sofer de troleibuz la Balti. Totul a mers bine pana cand a fost oprit de politie si amendat cu 22.500 de lei.

Petru CEVAL, SOFER: “Am venit la lucru de dimineata, totul a fost bine. La iesire statea politia.00.22- Noi avem ordin de la intreprindere ca putem sa lucram. De ce sa ne amendati, ce vina avem noi. E o suma foare mare, trebuie sa lucram 10 luni ca sa o putem plati, sa nu mancam.”

La fel ca el au patit-o alti patru soferi. Unuia dintre ei i s-a facut rau, cand a aflat ca s-a ales cu amenda, si a fost transportat la spital.

Serghei AVRAMENCO, DIRECTORUL INTREPRINDERII “DIRECTIA DE TROLEIBUZE”, BALTI: “Ei se streseaza, un sofer a fost luat de urgenta. I s-a ridicat tensiunea la 220.”

Sanctionati au fost nu doar soferii.

Serghei AVRAMENCO, DIRECTORUL INTREPRINDERII “DIRECTIA DE TROLEIBUZE”, BALTI: “De dimineata era foarte multa politie, au controlat fiecare troleibuz, documentele. Au pus amenda de 75 de mii de lei intreprinderii.”

Angajatii “Directiei de troleibuze” se plang ca nu au cu ce sa-si hraneasca familiile si vor sa munceasca.

“Oamenii trebuie sa lucreze, pentru ca in fiecare zi trebuie o bucata de paine. Cand am stat acasa doua luni, voiam sa ies. Am un copil invalid, am fiert paste din trei cutii.”

Autoritatile locale spun ca vor contesta amenzile in instanta. 

Nicolai GRIGORISIN, VICEPRIMARUL ORASULUI BALTI: “O sa continuam sa muncim. O sa ne plangem luni in judecata. Noi respectam toate masurile de protectie, purtam masca, avem dezinfectant, troleibuzele sunt dezinfectate.”

Astazi, nu doar troleibuzele au circulat, dar au lucrat si pietele, desi acest lucru a fost interzis de Comisia Nationala pentru Sanatate Publica. 6 piete au fost deschise la Balti, iar administratorii acestora au fost sanctionati, spune politia. Acum trei zile, dupa mai multe proteste, Renato Usatii a anuntat ca piata din oras se redeschide.