Procurorii anticoruptie, de comun cu ofiterii CNA, au efectuat astazi 48 de perchezitii, in urma carora au fost retinute sapte persoane. Suma prejudiciului se ridica la peste 215 milioane de lei.

Publicat:04.12.2019, 12:19

Potrivit procurorilor anticoruptie, perchezitiile au avut loc in urma unei cauze penale asupra unor actiuni ilegale din cadrul Metalferos si a unor companii afiliate.

Conform materialelor, persoanele implicate au elaborat si implementat o schema infractionala, bazata pe cumpararea si vinderea deseurilor feroase si neferoase. Acestia falsificau documentele, cu scopul de a creste pretul la cumparare si de a micsora pretul la vanzare catre intermediari, iar diferenta era insusita de grupul criminal.

Investigatiile au stabilit ca in perioada 2015-2019, S.A. „Metalferos” a primit prin intermediul unei banci din Republica Moldova o suma totala de 2 169 646 970 MDL, de la o alta intreprindere.

Din suma respectiva au fost transferati plati aferente stocului de metale cumparate de la companii intermediare, la un pret marit. Diferenta de pret a fost impartita intre membrii grupului, iar restul au fost transmise colectorilor de metale, la un pret de piata. La aceasta etapa, suma prejudiciului se ridica la peste 215 milioane de lei.

De asemenea, in cadrul urmaririi penale este examinata legalitatea procedurii de export a metalelor colectate.

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului criminal organizat, chiar daca asigurau livrarea marfurilor direct in adresa colectorilor specializati in metale feroase si neferoase din Turcia, Germania, Austria si Olanda, in lipsa unei justificari economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere intre SA ,,Metalferos” si companiile nerezidente (de exemplu, Metoil Trading LLP, Metoil Trading FZE, Vellonton LLP, Megatex LTD si Rombat SA), in temeiul carora, ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase si neferoase de la S.A. ,,Metalferos” la un pret redus, iar mai apoi efectuau vanzarea metalului la preturile deja majorate de pe piata Turciei, Germaniei, Austriei si Olandei.

Diferenta de pret, care in lipsa unor astfel de contracte urma a fi incasata de catre S.A. ,,Metalferos”, era transferata, preponderent, in adresa companiilor: Rowallan Overseas S.A, Steel Marketing LTD si Innotube LLP, a caror beneficiari urmeaza a fi stabiliti in cadrul urmaririi penale.

Suma prejudiciului calculat la aceasta etapa, ca rezultat al operatiunilor de export, constituie circa 133 milioane lei.

Perchezitiile, in numar de 48, au avut loc atat in cadrul companiilor vizate, cat si la domiciliile si automobilele banuitilor, inclusiv, la ex-directorul general al S.A. „Metalferos”, A.T.

In rezultatul actiunilor de urmarire penala efectuate, au fost depistate si ridicate calculatoare, stampile, sigilii, documente, care au importanta pentru cauza penala.

Drept rezultat, 7 persoane au fost retinute pentru 72 de ore.