Din cauza escaladarii razboiului din Ucraina, exista riscul ca Gazprom sa sisteze livrarile de gaz catre Moldova. Afirmatia ii apartine presedintelui Maia Sandu, care spune ca autoritatile examineaza toate scenariile posibile pentru a nu lasa tara fara resurse energetice din octombrie. Moldova are rezerve de gaz stocate in Romania, suficiente pentru o luna.

Publicat:26.09.2022, 19:39

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Nu avem certitudinea ca Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. Amintim ca, din 1 octombrie, conform contractului, pretul de achizitie a gazelor trebuie sa fie semnificativ mai mic.”

Maia Sandu afirma ca autoritatile de la Chisinau discuta in fiecare luna cu reprezentantii Gazprom, insa nici pana acum nu este clar daca in octombrie livrarile vor continua sau vor fi sistate.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:“Autoritatile statului sunt pregatite sa actioneze in orice situatie, dupa scenariile pregatite anterior.”

Din cauza razboiului din Ucraina, ar putea exista perturbari si in ceea ce priveste asigurarea tarii cu energie electrica, in conditiile in care Moldova importa 30 la suta din curentul necesar din tara vecina, a spus presedintele. Intre timp, autoritatile au inceput sa faca rezerve de resurse energetice alternative. Astazi, vicepremierul Andrei Spinu a anuntat ca primele cisterne cu pacura din Romania au ajuns in Moldova, fara sa precizeze insa cantitatea. 

ANDREI SPINU: “Ne pregatim de iarna. S-a inceput livrarea pacurii. Astazi, primele cisterne de pacura au ajuns pentru suplinirea rezervei de stat.”

Anterior, autoritatile au anuntat ca au inceput sa cumpere gaz pe care il pastreaza in depozitele din Romania.

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: “Republica Moldova are circa 35 de milioane de metri cubi de gaz depozitate in Romania. Potrivit autoritatilor, aceasta cantitate ne-ar ajunge pentru o luna de iarna. Rezerva, insa, ar urma sa fie suplinita in continuare. Mihaela Tabarcea, PRO TV."