Din toamna elevii ar putea fi obligati sa stea la lectii cu masti si manusi si sa respecte distanta fizica. Aceste prevederi sunt notate intr-un regulement pe care responsabilii de la Ministerul Educatiei il elaboreaza acum. Documentul urmeaza sa fie discutat si cu expertii de la Ministerul Sanatatii.

Publicat:30.06.2020, 18:11

In documentul care este inca discutat si elaborat de Ministerul Educatiei si care a fost publicat de Zarul de Garda se precizeaza ca, pe langa purtarea mastilor si a manusilor in timpul orelor, elevii vor fi nevoiti sa pastreze distanta atat in timpul lectiilor, cat si a pauzelor. Iar la recreatie, va fi restrictionata deplasarea libera a copiilor.  

Pedagogii vor fi cei care se vor asigura ca elevii respecta regulile, iar salile de clasa sunt dezinfectate si curatate periodic.  

 REGULI POSIBILE DE LA 1 SEPTEMBRIE

ELEVII VOR FI OBLIGATI:

SA POARTE MASTI SI MANUSI

SA PASTREZE DISTANTA FIZICA

SA NU PARASEASCA CLASELE FARA STRICTA NECESITATE

PARINTII VOR FI NEVOITI

SA ASIGURE ELEVII CU MASTI, MANUSI SI DEZINFECTANT

SA INFORMEZE DIRIGINTELE DESPRE STAREA DE SANATATE A COPILULUI

Pedagogii, la randul lor, vor aparea in fata elevilor, la fel purtand fie masti, fie viziere si manusi. In document se mai spune ca si orarul obisnuit ar putea suferi modificari – lectiile in clasa ar putea fi combinate cu cele petrecute on-line.  

Natalia GRIU, SECRETAR DE STAT IN DOMENIUL EDUCATIE: "Sunt niste norme la nivel international, dar eu sunt de acord ca este foarte complicat si neplacut sa porti masca si manusile. Ca senzatie lucrul acesta este complicat si pentru un copil este complicat sa inteleaga. Eu cred ca daca vom invata sa igienizam spatiile, sa ne spalam pe maini, atunci vom putea sa renuntam la aceste manusi.”

Totusi, secretarul de stat in domeniul educatiei Natalia Griu a precizat ca regulementul nu este aprobat inca de Minister si ca ar putea interveni modificari.

Natalia GRIU, SECRETAR DE STAT IN DOMENIUL EDUCATIEI: “Dupa ce se va expune conform competentei Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor, vom discuta cu directorii institutiilor de invatamant si cadrele didactice, pentru ca trebuie sa tinem cont si de parerea lor. De asemenea, vom implica in dialog parintii si vom invita in discutie consiliile elevilor.”  

Comisia Extraordinara pentru Sanatate Publica ar urma sa ia decizia finala.