68 de elevi şi un agajat de la un liceu din capitală au ajuns la spital cu simptome de intoxicaţie. 20 dintre aceștia au fost internați. În prezent starea lor este satisfăcătoare, cu excepția unui elev care se află la reanimare, în stare gravă dar stabilă. Deocamdată nu se știe unde și cum s-ar fi intoxicat elevii, iar ANSP a preluat probe din cantina instituției. Pe caz a fost deschisă o anchetă epidemiologică.

Ultimul update: 19.09.2024, 19:08 Publicat:19.09.2024, 19:08

Potrivit directorului liceului marți după-amiază primii elevi, s-au adresat la administrație cu simptome ale unei toxiinfecții alimentare. Aceștia aveau stări de vomă, febră și amețeli.

Pavel CERBUȘCA, DIRECTORUL LICEULUI TEORETIC REPUBLICAN ”ARISTOTEL”: "Noi am decis că acești copii, pentru că nu cunoaștem sursa acestui virus, am decis să-i spitalizăm.
- Ieri au lipsit 65 de copii, o parte dintre ei s-au testat pe parcursul nopții, am chemat și salvarea.
- Ne gândeam că poate fi vorba de cantină, dar 30 la sută dintre ei nu s-au alimentat aici."

Despre acest caz s-a aflat în această dimineață, în urma unui comunicat difuzat de Ministerul Sănătății, în care se spune că   20 dintre cei 65 de elevi care s-au simțit rău, dar și un angajat al liceului au fost internați la două spitale din capitală. Starea acestora este satisfăcătoare și stabilă. Totodată un elev este la reanimare, în stare gravă, dar stabilă. 
Șase dintre copii sunt internați la Spitalul Clinic Municipal de Boli contagioase pentru Copii, iar restul la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”.

Vasile LAZĂRI, DIRECTOR INTERIMAR SPITALUL DE BOLI INFECȚIOASE TOMA CIORBĂ: "Internarea a fost pe data de 18 la ora unu noaptea. Pacienții au fost internați cu simptome de infecții intestinală, cu vomă, diaree și febră 37.3, 37.4. Toți pacienții au fost spitalizați în stare de gravitate medie, grav nu avem.
La moment pacienții se află în stare satisfăcătoare, fără semne clinice de vomă, diaree sau febră. 
- Acum cei de la ANSP au luat probe la 15 specii de virus."

ANSA, alături de cei de la ANSP anunță că a inițiat un control inopinat la compania responsabilă de alimentația copiilor în incinta cantinei liceului. Au fost colectate probe din cantină, dar și de la elevii care au manifestat semne de boală, pentru a afla cum și unde s-au intoxicat aceștia. La una dintre persoane a fost detectat, norovirusul, o boală virală foarte contagioasă care se transmite prin contactul cu o persoană infectată, prin consumarea alimentelor sau apei contaminate.

Ion BÂRCĂ, ȘEF SECȚIE SUPRAVEGHERE EPIDEMIOLOGICĂ, ANSP: "Din produsele alimentare vom avea rezultatul peste câteva zile.
- De la elevi s-a recoltat probe de laborator și de la o persoană a fost detectat norovirus. Restul probelor sunt în lucru.
- Norovirusul este un virus ce provoacă boli diareice acute. De obicei se întalnește mai des în perioada de toamnă-primăvară și se transmite prin intermediul produselor alimentare, apei, contactului habitual. Alimentele alterate nu pot fi sursă de norovirus."

Cazul este în atenția Ministerului Sănătății, iar pe parcursul anchetei epidemiologice, activitatea cantinei a fost sistată.  La liceul teoretic republican ”Aristotel” învață 362 de elevi, din diferite regiuni ale țării, repartizați în 12 clase liceale, iar în cămin locuiesc 132 de elevi.