Doi moldoveni au fost condamnati la 12 si respectiv 13 ani de inchisoare de judecatoria Chisinau, pentru furtul unor tablouri dintr-un muzeu din Italia. Cele 17 lucrari ar valora peste 17 milioane de euro. Cei doi nu-si recunosc vina ca ar fi participat la acel furt din 2015. Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel Chisinau. 

Publicat:13.12.2022, 17:22

Magistratii de la judecatoria Chisinau, sediul Buiucani, au pronuntat sentinta dupa aproape sapte ani de la retinerea celor doi moldoveni. Acestia au fost condamnati pentru ca au intrat impreuna cu alte persoane mascate, cu cagule pe cap si inarmate in muzeul Castelului Vechi din orasul italian Verona si au furat cele 17 tablouri. Printre capodoperele furate se numarau lucrari ale cunoscutilor pictori Tintoretto, Rubens sau Giovanni Bellini.

Emil GAITUR, PURTATORUL DE CUVANT AL PCCOCS: “Dupa sustragerea tablourilor, cei doi inculpati s-au angajat sa transporte tablourile spre Republica Moldova si Ucraina, dupa care sa le puna in vanzare. Potrivit datelor din dosar, tablourile urmau sa fie vandute cu trei milioane euro, iar negocierile in acest sens erau purtate in Chisinau si Tiraspol.”

La patru luni dupa furtul tablourilor, autoritatile din Verona au retinut trei cetateni italieni si 10 moldoveni, dintre care cinci au fost condamnati la inchisoare in anul 2016. Alti trei cetateni ai Republicii Moldova au fost anuntati in cautare internationala, iar organele de drept de la noi au initiat o ancheta. 

Emil GAITUR, PURTATORUL DE CUVANT AL PCCOCS: “Indivizii au fost retinuti in anul 2016, iar in ianuarie 2017, dosarul a fost trimis in judecata de catre procurorii PCCOCS.”

In timpul procesului, unul dintre moldovenii retinuti a fost scos de sub urmarire penala pentru ca nu a fost demonstrata participarea acestuia la furt.

Autoritatile italiene au recuperat in acelasi an cele 17 tablouri, care au fost gasite pe teritoriul Ucrainei, ascunse intr-o padure.

Cele doua persoane condamnate in tara noastra nu au fost plasate in penitenciar, intrucat hotararea instantei nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel Chisinau in decurs de 15 zile. Acestea nu si-au recunoscut vina.