Doi nou-nascuti infectati cu COVID se afla in stare grava la terapie intensiva la Institutul Mamei si a Copilului. Unul dintre micuti, care are abia o luna, este intubat de sase zile, avand plamanii afectati in proportie de 70 la suta. Si celalalt bebelus era intubat, dar starea lui s-a ameliorat, iar acum micutul respira cu ajutorul mastii cu oxigen. Angajatii medicali spun ca niciuna dintre mamele de la care s-au infectat cei doi nou-nascuti nu sunt vaccinate.

Publicat:28.10.2021, 21:42

De regula, copiii care se infecteaza cu coronavirus nu fac forme severe ale bolii. Sunt insa si exceptii. La Institutul Mamei si Copilului din capitala sunt internati 34 de micuti in stare grava si extrem de grava, dintre care doi, care au putin peste o luna, sunt la terapie intensiva.

Ninel REVENCO, COORDONATOAREA CAMPANIEI DE IMUNIZARE:”Sunt copii aflati in sectia de prematuri, nascuti de mame infectate cu coronavirus. Copiii la fel sunt infectati. Un copil este dependent de oxigen prin masca si alt copil si alt copil este plasat la respiratie dirijata.”

Vice-directorul medical, Valentina Rotaru, spune ca in doar o luna, la Institutul Mamei si a Copilului au ajuns trei nou-nascuti infectati cu COVID care au fost intubati. Din fericire, unul a fost salvat si acum se afla intr-o sectie non COVID, avand si testul negativ la coronavirus. Ceilalti doi, care inca se afla la terapie intensiva sunt in stare grava, unul fiind dependent de masca cu oxigen, iar celalalt copil este intubat.

Valentina ROTARU, VICE-DIRECTOR MEDICAL INSTITUTUL MAMEI SI COPILULUI:La noi a fost internat la a 25-a zi de viata, cu afectare de 70%, cu agravare vadita pluriorganica si intubat. Astazi se afla la ventilarea artificiala. Deja sunt 6 zile.”

Este alarmant faptul ca 20 de copii infectati au mai putin de un an, iar 5 dintre acestia nu au implinit nici macar o luna de la nastere. Angajatii medicali spun ca toti micutii s-au infectat de la mamele lor. 

Valentina ROTARU, VICE-DIRECTOR MEDICAL INSTITUTUL MAMEI SI COPILULUI:“Copiii s-au infectat de la mame si astazi in institutie toate mamele care sunt internate cu copiii lor si care sunt pozitiv COVID, doar una singura din toate mamele este vaccinata.”

Coordonatoarea campaniei de imunizare din tara noastra spune ca femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa fie foarte precaute. Ba mai mult, este recomandat ca acestea sa se vaccineze anti COVID, pentru a le transmite anticorpi si micutilor. 

Ninel REVENCO, COORDONATOAREA CAMPANIEI DE IMUNIZARE:“Recomanda femeilor gravide sa mearga la vaccinare sa fie protejate si ele si micutii lor, din motiv ca femeile vor produce anticorpi care vor fi transmisi si copiilor. Cei mai vulnerabili fata de infectie sunt copiii de varsta frageda, in special copiii sugari pana la un an si acei copii care sunt cu boli cronice.”

In doar o saptamana, numarul infectarilor in randul gravidelor in tara noastra a crescut cu 30 la suta. Autoritatile indeamna ca la primele simptome, femeile insarcinate sa se adreseze la medicul de familie.