Doua companii, din Norvegia si Marea Britanie, vor efectua auditul pretinselor datorii ale Мoldovagaz catre Gazprom. Agentia Proprietatii Publice a anuntat astazi ca a semnat contractul care a fost negociat direct, in urma unei decizii luate acum doua luni de Comisia pentru Situatii Exceptionale. Cele doua companii se obliga sa faca auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, pe malul drept al Nistrului, pana pe 30 ianuarie, anul viitor.

Publicat:11.08.2022, 13:16

Agentia Proprietatii Publice a anuntat despre faptul ca a semnat contractul de achizitionare a serviciilor de audit financiar si juridic independent al datoriei Moldovagaz fata de Gazprom printr-un comunicat scurt. Potrivit institutiei, auditul va fi exectuat de doua companii din afara tarii, una din Norvegia si alta din Marea Britanie.

„Agentia Proprietatii Publice a semnat contractul de achizitionare a serviciilor de audit financiar si juridic independent al datoriei Moldovagaz fata de Gazprom si Factoring-Finance cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia si Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.”

Acestea se obliga sa faca auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, doar pe malul drept al Nistrului, pana pe 30 ianuarie 2023. Alte detalii - despre criteriile de selectionare si cat va costa auditul, reprezentantii APP nu ofera, iar la telefon nu ne-au raspuns.

Potrivit contractului semnat intre Moldovagaz si Gazprom la sfarsitul anului trecut, care a fost negociat de ministrul infrastructurii Andrei Spinu, partea moldoveneasca urma sa realizeze un audit al datoriilor pe care tara noastra le-ar avea fata de gigantul rus pana la data de 1 mai 2022. In baza acestuia, urma sa fie stabilit calendarul de achitare a datoriilor care, potrivit rusilor, ar constitui o suma mai mare de 700 de milioane de dolari. In aprilie, premierul Natalia Gavrilita a anuntat ca din cauza razboiul din Ucraina, nicio companie europeana nu s-a oferit sa faca auditul, iar din acest motiv Chisinaul nu a reusit sa respecte prevederile contractuale. La data de 13 iunie, Comisia Situatii Exceptionale a emis o dispozitie prin care a imputernicit Agentia Proprietatii Publice sa initieze negocieri directe cu companii juridice si financiare internationale care sa efectueze auditul.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.