Dupa ani de zile cat a stat in intuneric, Circul din Chisinau ar putea sa fie reparat anul acesta. UE a alocat circa doua milioane de euro pentru lucrari care ar urma sa inceapa in luna iunie, iar la vara viitoare sa-si redeschida usile pentru spectatori.
Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Candva aceasta sala era plina de oameni. De 16 ani, insa, cortina nu a mai fost deschisa. Pentru ca aici sa mai fie date spectacole, totul trebuie renovat. Chiar si scaunele au fost scoase, asa ca sala a ramas pustie.”
Circul este acum intr-o stare deplorabila: geamurile sunt sparte si sufla vantul din toate partile. Acoperisul trebuie reparat ca sa nu curga, la fel si sistemul de canalizare si cel mai important, baia, spune directorul circului. Mai multi experti europeni au facut analize ca sa vada cat de rezistenta este cladirea si sa inteleaga de unde sa inceapa lucrarile.
Alexandru RUSU, DIRECTORUL CIRCULUI: „In proces de expertiza au fost descoperite aceste constructii metalice, ca specialistii sa vada in ce stare sunt si cat de uzate sunt si sa poata sa se expuna asupra acestor materiale.”
Unele lucruri, totusi au rezistat timpului. Arhitecta Ala Kirilenko isi aduce aminte cum lucra nopti in sir pentru a lipi bucata cu bucata podeaua de la intrarea in cladire, unde sunt ilustrate mai multe animale.
Ala KIRILENKO, ARHITECT: „Desenam toate astea in marimea naturala si aranjam petrele si le aduceam constructorilor. Vedeti, ei au facut asa ca circul se strica, dar toate astea inca sunt.”
Sala mare a Circului care strangea aproape doua mii de oameni la spectacole, a fost inchisa, dupa doua decenii de activitate, pentru reparatii si nimeni nu s-a mai ocupat de ea. In 2014 a fost renovata sala mica, iar de atunci spectacolele au fost inghesuite acolo.
Ideea de a construi un Circ stationar in Chisinau s-a nascut in 1965, atunci cand Uniunea Sovietica a decis sa faca un cadou la una din aniversarile Chisinaului, iar peste 17 ani de analize si munca, in 1982 cladirea a fost data in exploatare. Tot atunci s-a dat si primul spectacol.
Cel mai greu a fost sa fie identificat un loc pentru a-l construi, spun arhitectii. Au fost numeroase idei pana la identificarea celui pe care se afla cladirea la moment. Relieful bun le-a permis sa-l construiasca in doua nivele, ceea ce nu mai exista nicaieri in lume.
Ala KIRILENKO, ARHITECT: „Toate circurile au un mare neajuns: intrarea in Circ, arena si incaperea pentru artisti si pentru animale se afla la acelasi nivel. Animalele sunt animale, cat nu le-ai ingriji, oricum ceva se simte. De asta in Circuri faorte des se simte miros de animale. Noi am folosit relieful, iar diferenta dintre nota superioara si cea inferioara era de patru metri. Am facut pe cea de jos intrarea pentru animale, iar arena sus, de aceea noi nu avem oamenii urcau pe sus, asa ca nu avem un curent de aer direct.”
La final, Circul din Chisinau ar fi fost calificat drept cel mai bun Circ din lume.
Ala KIRILENKO, ARHITECT: „Tehnologul care a luat in primire Circul cand era gata, chiar am concluziile lui, a scris ca circul e facut dupa tehnologie, ca totul e corect si ca are caracteristici unice, ca are arena mica si aceste intrari unice. El a scris ca Circul nostru este unul dintre cele mai bune circuri stationare din Uniune si chiar din lume. Si iata acest cel mai bun Circ a ajuns in asa stare proasta in rezultat.”
Cat despre miturile ca ar fi fost construit pe cimitir, arihitecta nega.
Ala KIRILENKO, ARHITECT: „E o prostie. Alaturi este o biserica, iar biserica are un cimitir. Proiectul Circului a fost facut pana la granita cu cimitirul. Nimeni nu a construit nimic pe cimitir. Sunt discutii obositoare.”
Lucrarile de renovare a Circului fac parte din Programul UE „Masuri de Promovare a Increderii”, implementat de PNUD. Uniunea Europeana a alocat pentru tot proiectul circa 2 milioane de euro pentru lucrari care ar urma sa inceapa in iunie 2020. Circul din Chisinau ar putea fi redeschis pentru public catre sfarsitul lui 2021.