O mare bucurie vor avea maine copiii, de ziua lor. Dupa aproape trei luni de pauza, se redeschide gradina zoologica din Chisinau. A fost suficient timp pentru ca acolo sa apara noutati, fie ca e vorba de noi locatari sau de noi voliere pentru animale. Anul acesta, insa la zoo ne ducem cu masca si manusi.

Publicat:31.05.2020, 19:53

De ultima zi de liniste au avut parte astazi vietatile de la gradina zoologica. Chiar daca au incercat sa le vada, vizitatorii au fost intorsi din drum. 

Acest strut este tatal a 7 pui. Timp 45 de zile, masculul a clocit ouale.

Olga IUZVAC, SEFA SECTIEI PLANIFICARE STATEGICA A GRADINII ZOOLOGICE: "Sunt foarte atasati de tatal lor, cresc foarte bine si se dezvolta, aproximativ un centimetru pe zi. Si se afla mai mult in preajma lui, unde se simt in siguranta."

Pui de canguri, lame, magarusi si alte pasari au imbogatit marea familie a gradinii zoologice in aceasta primavara. In voliere mai noi au fost transferate cateva familii de animale. Cel mai mult, circa 30 de ani au asteptat acest lucru ursii Masa si Vorciun. 

Nu l-am putut vedea astazi pe urs, caci probabil era ocupat cu explorarea noii case, care are o suprafata de circa 6 mii metri patrati. Angajatii gradinii insa au imortalizat momentul de fericire. 

Olga IUZVAC, SEFA SECTIEI PLANIFICARE STATEGICA A GRADINII ZOOLOGICE: "Acest volier a fost amenajat cu niste pini, brazi, s-a amenajat un bazin, care este cu pesti, vor putea prinde si manance pesti."

Primul a fost mutat Vorciun, care initial s-a aflat sub supraveghere intr-o voliera mai mica. Perioada de revenire dupa hibernarea artificiala si adaptarea propriu-zisa a fost una stresanta, sustin angajatii.

Olga IUZVAC, SEFA SECTIEI PLANIFICARE STATEGICA A GRADINII ZOOLOGICE: "In prima perioada nu prea manca, doar lapte consuma. Dupa ce si-a revenit am decis sa il lasam in volierul mare. El prima data a simtit natura, a mers pe pamant."

Acum ursoaica Masa asteapta momentul in care va ajunge si ea langa partenerul sau. In preajma volierei ingradite cu un gard metalic inalt, a fost amenajata si o rampa de acces pentru persoane cu dizabilitati. Transferati intr-o noua casa a fost si o familie de lupi din 12 membri, care asteptau ora mesei.

Olga IUZVAC, SEFA SECTIEI PLANIFICARE STATEGICA A GRADINII ZOOLOGICE: "In aceasta situatie de carantina in care am fost, un lup s-a impreietenit cu o pisica. Pisica se afla intr-o voilera cu lupul, ii ofera ei posibilitatea sa manance cu el impreuna. S-au impretenit si chiar este ceva neobisnuit."

In curand si suricatii se vor juca intr-un loc nou, acum, inca se mai fac lucrari de reparatii, caci anterior spatiul era locuit de lupi. Desi animalele se simt bine si fara oameni, totusi duc dorul oaspetilor.

Olga IUZVAC, SEFA SECTIEI PLANIFICARE STATEGICA A GRADINII ZOOLOGICE: "Chiar noi ingrijitorii cand trecem pe langa voliere animalele se apropie, ele totusi sunt obisnuite cu vizittorii si lor nu le ajunge aceasta atentie, dei se simt mai libere ele simt lipsa."

La intrare, oamenilor le va fi masurata temperatura. Acestia vor fi nevoiti sa pastreze distanta sociala si sa poarte masti. Iar accesul la terenurile de joaca va fi interzis.

Olga IUZVAC, SEFA SECTIEI PLANIFICARE STATEGICA A GRADINII ZOOLOGICE: "La maximum va fi implicata paza gradinii zoologice si angajatii care o sa faca si observatii in caz de necesitate."

Maine, 1 iunie accesul copiilor pana la 18 ani va fi gratuit. Adultii vor achita pretul biletului de 30 de lei.