Fermierii renunta deocamdata la proteste, dar isi lasa tractoarele in fata Guvernului. Astazi ei au ajuns la un compromis cu autoritatile, dupa o sedinta de peste doua ore la Ministerul Agriculturii. Partile au convenit sa fie creat un grup de lucru care va examina situatia fiecarui agricultor in parte. Pana la un rezutat final utilajele agricole vor ramane in Piata Marii Adunari Nationale.

Publicat:24.11.2023, 18:42

Agricultorii s-au adunat si astazi in Piata Marii Adunari Nationale, unde aseara si-au lasat tehnica agricola. Dupa cateva minute de discutii si consultari ei au lansat o propunere de compromis.

Alexandr SLUSARI, DIRECTOR EXECUTIV AL ASOCIATIEI „FORTA FERMIERILOR”:  „Suntem gata sa modificam revendicarea noastra, domnul Bolea nu vrea moratoriu in general, sa fie moratoriu tintit, sa fie creat acest grup de lucru despre care vorbeste domnul ministru si de marti dimineata agricultorii care au dificultati in achitare datoriilor, tintit sa depuna cererile la directiile agricole.”

Au mers ulterior la discutii cu Ministrul Agriculturii Vasile Bolea. Dupa o sedinta de peste doua ore partile au ajuns la un numitor comun, privind crearea unui grup de lucru, care sa elaboreze un regulament, in baza caruia se vor lua decizii pentru fiecare agricultor aflat in prag de faliment.

Vladimir BOLEA, MINISTRUL AGRICULTURII:  „Am vorbit despre propunerea ministerului de creare a unui grup de lucru care sa elaboreze un regulament, cel mai devreme probabil va fi pana luni acest regulament, in baza caruia tintit fiecare caz sa fie elucidat separat si de luat masuri pentru fiecare agricultor care a nimerit in situatii.”

Agricutorii au acceptat propunerea ministerului si spun ca au pus protestul pe pauza pana luni, atunci cand se vor intalni din nou cu responsabilii de la minister.

Ion PLAMADEALA, PRESEDINTELE ASOCIATIEI „FORTA FERMIERILOR”:  „Pana luni ramane sa formam aceasta comisie. Acum chiar dupa intalnirea noastra, domnul Bolea s-a dus sa se intalneasca cu ministrul justitiei ca sa clarifice niste chestiuni legate de compententele acestei comisii si dreptul juridic, pentru ca cerintele sunt cam dure, ca sa poata lua aceste masuri urgente si sa putem salva agricultorii intr-un timp scurt.”

Tehnica agricola va ramane in Piata Marii Adunari Nationale pana cand vor aparea primele rezultate, spun fermierii.

Iulia PASCARI, REPORTER PROTV:  „Peste 200 de tractoare au fost parcate aici, in Piata Marii Adunari Nationale. Acestea au fost aduse de fermieri din intreaga tara din raioane precum Stefan-Voda, Cimislia, Cahul, Soroca, dar si Orhei.”

Fermierii  au adus tractoarele in piata aseara dupa un sir de ciocniri si altercatii cu politia pe soseaua Hancesti, la intrarea in oras. Fermierii insistau pe impunerea unui moratoriu la credite si compensarea partiala a pierderilor, in timp ce ministrul agriculturii sustinea ca nu e posibil sa se impuna acum un moratoriu si a propus crearea uuin grup de lucru care va analiza situatia fermierilor afectati.  Agricultorii vorbesc inca din primavara despre problemele financiare pe care le au pe fondul razboiului din Ucraina, cerand in repetate randul ca Guvernul sa vina cu masuri de sprijin.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508