Elevii din mai multe scoli din autonomia gagauza invata in conditii precare si in mucegai. Acoperisurile institutiilor nu au mai fost reparate de aproape 60 de ani, iar salile de clasa sunt inundate la fiecare ploaie. Responsabilii din administratie se plang ca nu au bani pentru reparatii, in timp ce autoritatile locale spun ca vor aloca bani din proiectul de buget pentru anul viitor.

Publicat:24.11.2022, 21:32

Asa arata sala sportiva a gimnaziului din satul Congaz, Gagauzia. Peretii sunt plini de mucegai, iar tencuiala cade din cauza umezelii. In aceste conditii, elevii sunt nevoiti sa faca lectia de educatie fizica.

Svetlana UZUN, PROFESOR DE EDUCATIE FIZICA, GIMNAZIUL DIN CONGAZ: "Suntem nevoiti sa ne antrenam in aceste conditii. Este o umezeala mare in sala. In mod special la lectia a 6-a, elevii incep sa deseneze pe pereti, intrucat sunt umezi si curge apa de pe ei.”

Profesorii spun ca acoperisul scolii nu a mai fost reparat de cand s-a construit institutia, adica de 58 de ani. Aceeasi situatie este si la gimnaziul din satul Chirsova. Din cauza acoperisului plin de gauri, la fiecare ploaie salile de clasa de la etajul trei sunt inundate, iar lectiile – suspendate. Profesorii pun caldari in care se aduna apa de ploaie.

Maria BOICOVA, DIRECTOAREA GIMNAZIULUI DIN CHIRSOVA: "Apa curge in clasele de chimie, biologie, biblioteca, limba si literatura rusa si in cabinetul de informatica. Apa a ajuns si la panoul electric de la etajul trei si in hol. Ne facem griji pentru viata copiilor, dar si pentru viata noastra.”

Directorii institutiilor de invatamant se plang ca nu au bani pentru reparatii. 

Olga CEBANOVA, DIRECTOAREA GIMNAZIULUI DIN CONGAZ: "Preturile cresc foarte repede. Nu suntem in stare sa facem reparatie. Noi incercam sa zugravim cum putem, dar aspectul oricum se strica.”

Natalia CRISTEVA, SEF DIRECTIA GENERALA DE INVATAMANT, GAGAUZIA: "Scolile noastre nu pot face fata, intrucat au un buget mic. Acoperisurile reparate ar permite o modernizare a sistemului de incalzire, dar si efectuarea altor lucrari de raparatie, pentru a amenaja institutiile noastre de invatamant.”

Autoritatile din autonomia gagauza au anuntat ca, in bugetul pentru anul viitor, planifica sa aloce 42 de milioane de lei pentru renovarea a 15 scoli din regiune.