Modul in care decurge urmarirea penala in dosarul lui Viorel Morari scade din credibilitatea procesului. Perioada in care dosarul sefului Procuraturii Anticoruptie a fost intentat ne determina sa credem ca este vorba despre o razbunare, iar motivul pentru care s-a impus arestul nu este clar. In acelasi timp, exista indicii clare ale unor conflicte de interese, iar acest lucru submineaza in mod firesc increderea publica in impartialitatea actiunilor intreprinse. Sunt cateva dintre opiniile mai multor experti in Justitie, contactati de reporterii portalului Anticoruptie.md pentru a analiza cazul fostului sef al Procuraturii Anticoruptie.

Publicat:16.01.2020, 16:40

Olesea Stamate, ex-ministra a Justitiei: „Cum s-a desfasurat procedura in privinta lui Viorel Morari, pana acum ridica mari semne de intrebare”

Viorel Morari trebuie sa raspunda pentru faptele sale conform legii, insa e nevoie de o justitie independenta, cu procese echitabile si corecte, a comentat fosta ministra a Justitiei, Olesea Stamate, pentru portalul Anticoruptie.md. „Cum s-a desfasurat procedura in privinta lui Viorel Morari, pana acum ridica mari semne de intrebare.

Pornind de la procurorul care instrumenteaza cazul si pana la sedintele cu usile inchise, toate aceste elemente scad din credibilitatea procesului si inevitabil lovesc asupra rezultatului, oricare va fi acesta”, a punctat Olesea Stamate.

Victor Munteanu, directorul Departamentului justitie si drepturile omului al Fundatiei Soros-Moldova: „Procurorul general a ales un timp foarte si foarte nepotrivit, care ne determina sa credem ca este o razbunare”

Victor Munteanu, directorul Departamentului justitie si drepturile omului al Fundatiei Soros-Moldova, este de parere ca procurorul general a ales un timp nepotrivit pentru inceperea urmaririi penale, care ne determina sa credem ca este vorba despre o razbunare.

„Nu voi incerca sa judec daca este sau nu este vinovat Viorel Morari, dar faptul cum au procedat cu el lasa multe semne de intrebare. In primul rand, ma refer la ziua arestarii, vineri dupa amiaza, inainte de weekend. Este o practica inca din perioada regimului lui Vladimir Voronin, pentru a baga frica in om si a-l determina sa colaboreze.

Am avut putina speranta ca judecatorul va fi obiectiv si nu va aplica arestul preventiv. Pentru ce a fost nevoie ca Morari sa fie plasat in arest preventiv? Unde avea sa fuga? In privinta lui au fost comise mai multe abuzuri pentru a-l umili.

Toate acestea ii fac o imagine negativa lui Alexandru Stoianoglo si demonstreaza o rafuiala cu Morari. Mai ales ca toate aceste actiuni impotriva lui Morari au inceput dupa ce acesta a anulat ordonanta de neincepere a urmaririi penale privind finantarea Partidului Socialistilor”, a subliniat Victor Munteanu. 

Expertul nu exclude si o configurare a puterii in cadrul Procuraturii Generale: „Procurorul Morari a devenit incomod pentru Stoianoglo, pentru concentrarea intregii puteri in mainile sale. Poate ca Stoianoglo ar fi fost putin credibil si echilibrat daca in acelasi timp ar fi dat curs dosarului privind finantarea PSRM. Stoianoglo a recunoscut ca a dat personal indicatii privind intentarea dosarului penal pe numele lui Viorel Morari”.

Munteanu considera ca, pe termen lung, Morari are de castigat simpatia societatii. „Mai ales ca el este singurul procuror care a avut curajul sa recunoasca public ca i-a fost frica in perioada regimului lui Plahotniuc si a dispus investigarea finantarii PSRM tocmai cand Igor Dodon a pus mana pe intreaga putere”, a conchis Victor Munteanu.

CITESTE MAI DEPARTE PE ANTICORUPTIE.MD