Experții Ion Tăbîrță și Valeriu Pașa susțin că fraudarea alegerilor a avut loc cu mult timp înaintea alegerilor, astfel încercarea autorităților de a proteja votul nu a fost eficientă. Totodată, experții au menționat că instituțiile statului acționează în limitele legii si nu pot să asigure că fraudarea nu va putea fi împiedicată nici în al doilea tur al alegerilor. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii În Profunzime.
Ion TĂBÎRȚĂ, EXPERT: „Cel mai interesant e că furtul votului nu s-a produs în ziua alegerilor. S-a produs cu mult mai înainte. Noi am văzut din materialele de investigație cum de prin luna ianuarie erau salarizați și ba le spuneau că iaca voi luna aceea nu ați lucrat, în schimb nu ați primit bani. Chiar să aibă el dosar penal nu îi poți sustrage dreptul la vot și cel mai probabil omul se va duce la vot și chiar neprimind bani va vota.”
Ulterior, expertul Valeriu Pașa a menționat că autoritățile acționează în limitele legii și la moment nu există o lege care ar împiedica persoanele care și-au vândut votul să o facă din nou și în al doilea scrutin din 3 noiembrie.
Valeriu PAȘA, EXPERT: „Există un lucru foarte important aici, că cei care primesc amenzi pentru vânzarea și amenda minimă este de 25 de mii de lei, pot să colaboreze cu ancheta și atunci sunt scutiți de această amendă, însă dacă vor recidiva și aici ține de interpretarea organelor de drept, că dacă ți-ai vândut odată votul și l-ai vândut și a doua oară asta e încă o amendă și nu mai poți scăpa nici de prima ca cumva recidivezi. Respectiv că cei care sunt cei mai curajoși asteaptă că poate le mai dă încă două mii de lei Șor, poate să se aleagă și cu 50 de mii de lei amenzi.
În limitele legii. Nu poți să îi închizi în casă sau să îî arestezi ca să nu își vândă votul și încalce legea.”
Astăzi, șeful IGP a anunțat că pe parcursul lunii octombrie, 24 milioane de dolari au ajuns din Rusia în conturile a 138 de mii de moldoveni prin schema pusă la cale de fugarul Ilan Șor. În schimbul acestor bani, alegătorii urmau să voteze pentru un anumit candidat la prezidențiale și să aleagă opțiunea „Nu” la referendum. Totodată, cetățenii ar fi primit bani și pentru al doilea tur de scrutin.
În prezent, în această schemă sunt documentate de oamenii legii peste 520 de persoane. La începutul lunii octombrie, șeful Inspectoratului general al Poliției a anunțat că doar în luna septembrie, 15 milioane de dolari au ajuns din Rusia în conturile a 130 de mii de moldoveni prin schema pusă la cale de fugarul Șor. În schimbul acestor bani, oamenii urmau să voteze pentru un anumit candidat la prezidențiale și să aleagă opțiunea „Nu” la referendum. Atunci, Șor a recunscut că trimite bani în Moldova, dar a spus că toate plățile sunt legale.
La începutul lunii octombrie, șeful IGP a anunțat că peste 130 de mii de persoane din Republica Moldova au fost documentate, după ce au fost mituite de Federația Rusă în contextul scrutinului electoral din 20 octombrie. Totodată, Viorel Cernăuțeanu a menționat că doar în septembrie peste 15 milioane de dolari au fost transferați pe adresa acestora prin intermediul băncii PSB bank, care se află sub sancțiune internațională.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.