Șeful Inspectoratului General al Poliției anunță că peste 130 de mii de persoane din Republica Moldova au fost documentate, după ce au fost mituite de Federația Rusă în contextul scrutinului electoral din 20 octombrie. Totodată, Viorel Cernăuțeanu menționează că doar în septembrie peste 15 milioane de dolari au fost transferați pe adresa acestora prin intermediul băncii PSB bank, care se află sub sancțiune internațională. În același timp, Veronica Drăgălin precizează că persoanele implicate urmează să fie amendate cu 37 de mii de lei, dar și riscă să ajungă după gratii.

Ultimul update: 03.10.2024, 11:03 Publicat:03.10.2024, 10:57

Viorel CERNĂUȚEANU, SEF IGP: „În dimineața zilei de astăzi, au fost realizate unele măsuri procesuale și percheziții la adresele unor cetățeni  care sunt implicați în procesele de finanțare ilegală și corupere a alegătorilor . Țin să menționez că Republica Moldova în contextul scrutinului electoral care urmează să se desfășoare la data de 20 octombrie, în vederea alegerii președintelui Republicii Moldova și referendumului, stabilim un fenomen fără precedent. Întâlnim un fenomen amplu de finanțare și corupere în vederea perturbării procesului electoral pe teritoriul Republicii Moldova”.

Totodată, șeful IGP menționează că la moment poliția a documentat peste 130 de mii de persoane care au fost mituite de Federația Rusă.

Viorel CERNĂUȚEANU, SEF IGP:„La moment Republica Moldova este ținta unor atacuri directe care vin din Federația Rusă sub diferite forme, una dintre aceasta fiind și finanțarea ilegală și formele de corupție care se realizează. Doar la ziua de astăzi, poliției îi este cunoscută transferurile sau acțiunile care se petrec de corupere a unor cetățeni în număr de 130 de mii de cetățeni. Este numărul cunoscut nouă și despre transferurile realizate pe contul acestor cetățeni venite din Federația Rusia din conturile PSB bank, care este o bancă care se află sub sancțiunea internațională, inclusiv și pe teritoriul Republicii Moldova, dar profitând de anumite mecanisme acești bani ajung pe contul acestor persoane. Țin să menționez că poliția evidența transferurilor, astfel, doar pentru luna septembrie peste 15 milioane de dolari transferați în adresa acestor persoane, care au roluri în procesul respectiv.”

Ulterior, Procurorul Șef al Procuraturii Anticorupție a precizat că persoanele documentate urmează să primească amendă, iar bunurile acestora să fie confiscate.

Veronica DRĂGĂLIN, PROCURORUL ȘEF AL PROCURATURII ANTICORUPȚIE:„E destul de șocant să descoperim cât de multe persoane s-au implicat în aceste activități... Noi cunoaștem cine sunt aceste persoane și ce sume de bani primesc pe conturile din Rusia. Acestea riscă nu doar o amendă de peste 37 de mii de lei, riscă să fie confiscată suma transferată, punem sechestre pe mașină, teren, casă, confiscăm contravaloarea. Mesajul e clar, nu merită să vă implicați în așa ceva, deoarece riscați o amendă, o confiscare și chiar inchisoare.”

Citeste si : Noi percheziții privind finanțarea ilegală a partidelor politice. Schema prin care persoanele afiliate lui Șor urmau să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra sumelor de bani

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.