Federatia Rusa interzice importul de fructe si legume din mai multe regiuni ale Republicii Moldova incepand cu data de 15 august. Despre asta a anuntat Serviciul federal de stat de supraveghere fitosanitara din Rusia printr-un comunicat, invocand incalcarea repetata de catre producatorii moldoveni a cerintelor de carantina. Autoritatile din tara nostra spun ca inca nu au primit o notificare oficiala si nu stiu exact care au fost motivele interdictiei. 

Publicat:10.08.2022, 21:01

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Am primit informatii ca au fost identificate brusc in fructele si legumele din Moldova mai multe insecte daunatoare de catre institutia abilitata din Rusia si este o interdictie de import din RM a fructelor si Legumelor.”

Natalia Gavrilita a anuntat ca a avut astazi o sedinta de lucru cu reprezentantii asociatiilor agricole si de exportatori la care s-a discutat acest subiect si i-a solicitat directorului Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor sa vina cu explicatii.

Radu MUSTEATA, DIRECTORUL GENERAL ANSA: „Inca nu am primit oficial nota din partea colegilor, autoritatii competente din Federatia Rusa, de aceea nu ma pot expune in detalii asupra daunatorilor si asupra regiunilor care au fost specificate doar in comunicatul Rosselkhoznadzor. Asteptam nota, urmeaza sa o analizam destul de atent pe fiecare punct.”

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Eu va rog sa luam in serios ceea ce a fost semnalat, noi acum am deschis semnificativ piata UE, noi trebuie sa ne preocupam de calitatea produselor noastre si de mentinerea pietelor pe care le avem. Va rog sa vedeti care este comunicarea oficiala, dupa care sa intensificati controalele, inclusiv cu prezenta fizica.”

Directorul ANSA a declarat ca va intensifica controalele in urmatoarea perioada.

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Se pot angaja companii care ajuta autoritatea nationala sa certifice produsele spre export.”

Ieri Serviciul federal de stat de supraveghere fitosanitara din Rusia, Rosselhoznadzor a anununtat intr-un comunicat ca incepand cu 15 august importul de produse vegetale din aproape toate raioanele din Republicii Moldova este interzis. O avertizare similara a parvenit din partea Moscovei si in luna iulie, cand serviciile de specialitate rusesti anuntau ca ar fi depistat in produsele vegetale importate din Republica Moldova molia orientala, musca orientala a fructelor, musca mediteraneana a fructelor, putregaiul maro de monilioza si ambrozia din frunze de salvie.