Avem primul caz de noul coronavirus in tara noastra. Este vorba despre o femeie, de 48 de ani, care a revenit ieri, din Italia. Internata, initial, la Spitalul de Boli Infectioase “Toma Ciorba”, ea a fost transferata la Spitalul Republican, din cauza complicatiilor.

Publicat:08.03.2020, 19:09

Moldoveanca, de 48 de ani, a prezentat simptome de coronavirus la sfarsitul lui februarie. Ea a fost internata in Italia, insa a parasit ulterior spitalul fara acordul medicilor.

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:“Intr-un mod foarte iresponsabil a parasit institutia medicala de acolo, s-a urcat la avion si a venit acasa.”

Femeia a ajuns in tara cu un avion de pe cursa Milano-Chisinau, fara sa informeze despre starea ei de sanatate, mai spun autoritatile.

Viorica DUMBRAVEANU, MINISTRUL SANATATII:“Nu a prezentat nicio informatie nici insotitorilor de bord, nici politiei de frontiera nici despre starea ei precara de sanatate.”

Initial, autoritatile noastre au refuzat sa spuna unde a fost internata pacienta. Intr-un mesaj, transmis redactiei noastre de la o persoana anonima, se arata ca femeia a fost dusa la Spitalul Clinic Republican.

MESAJ CATRE REDACTIA PRO TV:“ Femeia a fost plasata in sectia Terapie Intensiva, unde nu sunt conditii pentru asemenea bolnavi. In sectie se afla si alti pacienti. Este un sistem comun de ventilare. Personalul medical este revoltat.”

… se mai arata in mesaj. Ulterior, responsabilii din sanatate au confirmat ca pacienta se afla la Spitalul Clinic Republican, unde a fost transferata de la Spitalul “Toma Ciorba”, din cauza complicatiilor provocate de alte boli de care sufera aceasta.

Viorica DUMBRAVEANU, MINISTRUL SANATATII:“Acum persoana este internata intr-o institutie prespitaliceasca strategica. Starea ei de sanatate este stabila, nu s-a agravat. Dar vreau sa mentionez ca are o bronhopneumonie bilaterala, insuficienta respiratorie. Sufera de diabet zaharat, are hipertensiune si obezitate.”

Cei de la Ministerul Sanatatii sustin ca femeia a fost izolata intr-o boxa de reanimare, separata si securizata, si ca doctorii care ii ofera ingrijiri medicale au primit echipament special de protectie.