Foștii șefi ai direcților asistență socială din Cantemir și Ocnița cer demisia ministrului muncii și amenință că se vor adresa în înstanță dupa ce au fost demiși din funcție în urma implimentării reformei Restart. Astăzi aceștia au ieșit într-o conferință de presă și au cerut explicații.   Reprezentanții Ministerului Muncii încă nu au venit cu un comentariu.

Publicat:03.04.2024, 16:59

Foștii șefi Directiei Asistență Socială și Protecția Familiei de la Cantemir și Ocnița,  se plâng că au fost concediați pe nedrept 
pe motiv ca nu ar avea competențe profesionale și că ar fi încalcat integritatea.

Iurie RUSU, EX-ȘEF DASPF OCNIȚA: „Este paralizat tot sistemul de asistență socială și protecție a familiei din Republica Moldova.”

Svetlana PATRAMAN, EX-ȘEF ADJUNCT DASPF CANTEMIR: „Menționez că am studii în șase domenii distincte. Am participat un an, inclusiv cu domnul Buzu față în față am stat. Am dat întrebarea dacă ne regăsim atât eu cât și ceilalți colegi în sistem. Am fost garantați că totul va fi bine, că nu pot oamenii pur si simplu dați afară. 02.39- Eu fiind funcționar public credeam că toate aceste angajări, transferuri în agenție vor fi persoanele transferate dintr-o funcție echivalentă similară, dar noile funcții create în agenție se vor anunța concursuri, care nu au fost.”

Potrivit Svetlanei Patraman opt persoane din 170 care munceau în cadrul direcției la Cantemir au rămas fără un loc de muncă.

Svetlana PATRAMAN, EX-ȘEF ADJUNCT DASPF CANTEMIR: Acestor opt persoane nu li s-a propus transferul nu din cauza că nu erau funcțiile vacante, 07.39 pur și simplu nu s-au regăsit în funcții.”

Foștii angajați nu cred ca lipsa competențelor necesare sau probleme de integritate, au stat la baza demisiei lor.

Sergiu BUTUC, EX-ȘEF DASPF CANTEMIR:  „Tot noi care am stat la baza consultărilor asupra acestei reforme am fost buni, deja nu mai suntem. Aș vrea să întreb ministrul cine a evaluat competențele noastre profesionale, a fost vreo comisie pre-vetting în domeniul social?”

Svetlana PATRAMAN, EX-ȘEF ADJUNCT DASPF CANTEMIR: Solicităm demisia din funcție a domnului Buzu. Pentru incapacități profesionale și pentru denigrarea persoanelor în public neavând material probatoriu.”

Am solicitat o reacție din partea Ministerului Muncii, însă deocamdată nu am primit un răspuns. La începutul lunii ianuarie , când a început implementarea reformei Restart, ministerul Muncii dădea asigurări că toți angajații de la Asistenșa Socială vor fi transferați la noile Agenții.

Ulterior ministrul a spus totuși că nu toți vor fi reangajați și că 400 de lucrători nu se vor regăsi la noile agenții teritoriale. 
În total în țara sunt puțin peste 9000  de angajați ai Asistenței Sociale.