Fostul prim-ministru Vlad Filat s-ar fi ales cu o casa in Franta in schimbul unei hotarari de guvern, luate in anul 2011, pe cand era premier, in favoarea unei companii straine. Potrivit unei investigatii Rise.md, imobilul, in valoare de 1,3 milioane de euro a fost inregistrat pe numele nepoatei ex-prim-ministrului, care avea atunci 25 de ani, insa autorii presupun ca beneficiarul ar fi de fapt Vlad Filat. 

Publicat:19.09.2022, 20:01

Rise.md a intrat in posesia unei copii a contractului de vanzare-cumparare a imobilului din Franta, care ar valora 1,3 milioane de euro, si a avut acces la tranzactiile bancare efectuate in cadrul procesului de procurare. Potrivit sursei, vila a fost cumparata din banii unei companii din Canada, in schimbul unei hotarari de guvern luate in anul 2011, atunci cand Filat era prim-ministru. 

Iurie SANDUTA: “Aceasta companie avea interesul sa vina pe piata jocurilor de noroc din Republica Moldova, sa investeasca bani aici. Doar ca, legislatia nu era cum si-ar fi dorit ei, si pentru asta urmau sa fie niste modificari in legislatie. Atunci, guvernul a emis o hotarare prin care au infiintat Loteria Nationala a Moldovei ca societate pe actiuni, iar fondatorul principal era ministerul finantelor. Pentru aceste modificari, compania a incheiat un contract, fara concurs public cu Loteria Moldovei si au facut o afacere din incasari 50 la 50.” 

Contractul de vanzare-cumparare a locuintei a fost incheiat intre nepoata lui Vlad Filat, Ana Rosca si fostii proprietari ai imobilului. 

Iurie SANDUTA: “Ne-a fost interesant ca am aflat ca Ana Rosca locuia in Elvetia, dar detaliul cel mai interesant pentru noi a fost ca ea avea atunci 25 de ani, era o studenta si ne-am pus intrebarea din ce bani a reusit sa cumpere o vila care costa 1 milion de euro.”

Jurnalistii Rise.md au contactat-o pe Ana Rosca, insa aceasta a refuzat sa le ofere comentarii. Autorii investigatiei presupun ca beneficiarul final al casei este Vlad Filat. L-am contactat astazi pe Filat pentru un comentariu, acesta insa nu ne-a raspuns la telefon. In 2015, in dosarul in care Filat fost condamnat la inchisoare, procurorii au efectuat perchezitii si au gasit contractul de vanzare-cumparare al locuintei. Atunci, oamenii legii au pornit un dosar penal pentru spalare de bani, iar patru ani mai tarziu, a fost deschis inca unul pentru acte de coruptie. Ulterior, ambele au fost conectate intr-o singura cauza. In calitate de banuit a fost recunoscut Ion Rusu, nasul lui Vlad Filat, care ar fi dus tratativele cu seful companiei staina, insa urmarirea penala in cazul lui a incetat din motiv ca banuitul a decedat. Procurorii anticoruptie au facut totodata mai multe comisii rogatorii. Acestia le-au cerut autoritatilor franceze sa aplice sechestru asupra casei pentru o eventuala confiscare speciala, solicitare care a ramas insa in asteptare pana in prezent.