Franta va pune umarul la renovarea tronsonului de cale Ferata Chisinau-Ungheni, portiune care conecteaza tara noastra cu sistemul de cale ferata din Romania. Acest lucru inseamna ca portiunea va fi modernizata cu semafoare noi si utilaje automate.

Publicat:13.09.2019, 19:44

Amelie de MONTCHALIN, SECRETAR DE STAT PENTRU AFACERI EUROPENE AL FRANTEI: “In aceasta dimineata am semnat cu ministrul Brinzan o scrisoare de intentie privind participarea la renovarea tronsonului de cale ferata Chisinau-Ungheni, fapt care va permite conectarea Moldovei la sistemul feroviar din Romania.”

Documentul convenit intre cele doua parti spune ca francezii isi asuma sa cumpere echipament si utilaje pentru modernizarea caii ferate de pe tronsonul Chisinau-Ungheni.

Din banii strainilor vor fi puse semafoare noi si reparate trecerile. In raspunsul oficial primit astazi de la Ministerul Economiei nu era pomenit care este valoarea investitiilor si distanta in km ce urmeaza sa fie renovata, deoarece aceste lucruri vor fi stabilite dupa un studiu. Cert e ca lucrarile vor incepe in 2020.

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE SI INTEGRARII EUROPENE: “Astazi am dezvoltat acest dialog ca Moldova sa fie reconectata la spatiul european, dupa mai multi ani de probleme.”

Nu se stie nici daca reparatia portiunii Chisinau-Ungheni va include si schimbarea ecartamentului conform standardelor europene.

In Republica Moldova exista 1250 de km de cale ferata, dintre care 98 la suta din distanta este construita dupa modelul sovietic, adica ecartament mai lat decat cel din tarile din Occident. In prezent, atunci cand trenurile moldovenesti trec frontiera spre Romania, vagoanele isi schimba rotile, potrivindu-le astfel la latimea celor europene.

La Calea Ferata a Moldovei exista un proiect care presupune constructia unei cai ferate incalecate de la Chisinau la Ungheni, lucru ce ar permite circulatia trenurilor prevazute pentru ambele tipuri de ecartament. Ideea insa e doar pe foaie.