Agentia Nationala pentru Sanatate Publica vine cu recomandari pentru cetateni, in contextul in care in preajma bazinului de acumulare din comuna Cubolta, raionul Singerei a fost confirmat virusul gripei aviare la lebede si aparitia de noi cazuri suspecte pe teritoriul tarii noastre.

Publicat:18.12.2023, 14:22

Specialistii sustin ca riscul de raspandire la oameni a acestei tulpini ramane scazut, aproape toate cazurile de infectie cu virusul A(H5N1) fiind asociat contactului apropiat cu pasari vii sau moarte infectate, sau cu medii contaminate cu virusul. Nu exista dovezi ca boala poate fi transmisa la oameni prin intermediul alimentelor pregatite corespunzator.

Simptomele infectiei cu virusul pot fi: febra inalta, stare de rau, tuse, dureri de gat si dureri musculare. Alte simptome timpurii pot include dureri abdominale, dureri toracice si diaree. Infectia cu virusul gripei aviare la om poate provoca boli grave si are o rata ridicata a mortalitatii.

In acest context specialistii recomanda cetatenilor sa evite contactul cu pasarile salbatice, cu pasarile de curte care par bolnave, sau moarte. 

Totodata, oamenii sunt idemnati sa se spele cat mai des cu apa si sapun, mai ales dupa contactul cu pasarile, sa supravegheze copii si sa nu-i lase sa se joace cu pasari moarte sau bolnave. 

„Cand preparati hrana, spalati-va pe maini inainte, intre si dupa manipularea alimentelor crude si a celor prelucrate termic. Carnea de pasare, ouale, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatura corespunzatoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termica la mai mult de 70°C. Evitati contactul dintre pasarile salbatice si pasarile de curte vii. Daca aveti febra dupa contactul cu pasarile, adresati-va de urgenta la medicul de familie”,  se arata in comunicatul ANSP. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.