Guvernul anunta cod galben de alerta nationala de coronavirus. Ministrii s-au intalnit astazi la sedinta Comisiei pentru Sanatate Publica, iar fiecare a propus un sir de masuri pentru a evita declansarea unei epidemii in tara noastra. De fapt, este vorba despre recomandarile vechi, care s-au limitat la informare si evitarea calatoriilor in tarile afectate de epidemie.

Publicat:24.02.2020, 17:22

De dimineata, atunci cand presa internationala vuia la acea ora despre patru decese in Italia, la Chisinau, Ministra Sanatatii prezenta niste cifre depasite.

Dupa ce si-a citit raportul vreme de jumatate de ora, Viorica Dumbraveanu a dat verdictul – cod galben de alerta nationala. Ceea ce trebuia sa sune a alarma, s-a transformat intr-un sir de masuri simple de precautie.

Viorica DUMBRAVEANU, MINISTRUL SANATATII: “Asigurarea schimbului zilnic de informatii, efectuarea curateniei sa evite contactul cu persoanele bolnave sa solicite ajutorul medical la domiciliu, sa evite calatoriile.”

Sirul recomandarilor, de altfel, vechi a continuat. Ministrul Educatiei care ar fi trebuit sa ne spuna ce se face in scoli pentru protejarea elevilor, a propus...

Corneliu POPOVICI, MINISTRUL EDUCATIEI SI CULTURII: Si poate de simulat unele eventuale situatii.”

“Necesitatea identificarii paturilor in caz ca patrunde acest virus in Moldova.”

Au participat la sedinta si reprezentantii Academiei de Stiinte, care s-au ingrijorat ca virusul Covid-19 ar putea ajunge si in Guvern.

“Posibilitatea sa organizam video conferinta.”

Iar, in timp ce directorul de la Agentia Nationala pentru Sanatate Publica a indemnat moldovenii din Italia sa nu se grabeasca acasa...

Nicolae FURTUNA, DIRECTOR ANSP: “Faptul declansarii coronavirusului in Italia nu inseamna ca 

sa paraseasca Itaia si sa vina acasa. Ei trebuie sa se conformeze recomandarilor autoritatilor italiene.”

Ion Chicu a incercat sa fie mai indulgent.

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: Catre cetatenii nostri din Italia va asteptam sa veniti acasa.”

Ultima data, Comisia Nationala pentru Sanatate Publica a fost convocata la guvern pe 2 februarie, cand s-a discutat acelasi subiect.