A fost haos astazi in centrul capitalei, unde veteranii razboiului de pe Nistru au blocat bulevardul Stefan cel Mare. Pe strazile adiacente s-au format ambuteiaje mari. Dupa ore intregi in care principala artera a fost inchisa, politia i-au luat cu forta pe manifestanti.  

Publicat:16.07.2020, 17:40

Altercatiile au izbucnit dupa ce protestatarii au incercat sa instaleze un cort, iar politia i-a oprit.

“Ei aveau un pistol cu electrosocuri. Ne-au calcat in picioare, sunt dusi la urgenta baietii nostri.”

“Ma doare, s-au pornit ca sacalii.”

Dupa ce timp cateva ore veteranii au blocat circulatia pe bulevardul Stefan cel Mare, acestia sustin ca au fost luati cu forta de acolo de mascati.

“Ma doare, am crezut ca nu o sa mearga peste noi, dar s-au pornit ca sacalii. Au mers peste mine, dar nu numai peste mine, au mai calcat oameni.”

Manifestantii au venit de dimineata in fata Parlamentului ca sa-si exprime nemultumirea pentru faptul ca autoritatile nu fac nimic ca sa fie scoase posturile ilegale din regiunea transnistreana si au cerut polite de asigurare medicala gratuite, dar si mai multe facilitati.  

Dupa ce au scandat, au incercat sa intre in legislativ ca sa le transmita deputatilor revendicarile lor, dar au fost opriti de politistii care au format un cordon la intrare.  

Infuriati ca nu au avut acces, protestatarii au blocat Stefan cel Mare. Astfel, traficul pe intreaga strada a fost sistat si doar ambulantelor li se permitea sa treaca.

Pe strazile adiacente s-au format ambuteiaje.  

“Eu nu inteleg de ce ei restrictioneaza si asa este foarte greu de circulat in acest oras, dar inca sa mai restrictionezi pe o artera principala a orasului. Fiecare face ce vrea si cum vrea.”

Politistii au incercat sa-i convinga pe veterani sa elibereze strada, insa fara rost.

“Locul desfasurarii intalnirii este in fata scarilor.  

-Luati-va de aici ostasii.

-Care este problema?, noi suntem pentru asigurarea ordinii.”

Ulterior, veteranii s-au asezat in mijlocul strazii. Acestia spun ca sunt gata sa astepte si saptamani la rand pana vor fi auziti.

“Pana o sa decida toate legile care sunt date pentru veterani.”

In fata veteranilor au iesit mai multi deputati, printre care Alexandru Slusari, Kiril Motpan si Oazu Natoi, iar din partea coalitiei majoritare cu combatantii a discutat Alexandru Jizdan. Acesta le-a spus veteranilor ca a fost creat un grup de lucru care va analiza problemele veteranilor.

Alexandru JIZDAN, DEPUTAT PDM: “Acest birou inca nu a inceput a functiona, noi nu cunoastem, el va putea rezolva toate problemele sau nu.”

Politia sustine ca manifestantii au avut un comportament provocator si ca vor raspunde conform legislatiei in vigoare. In aceasta dupa-amiaza, parlamentul a aprobat in lectura finala modificarile la legea cu privire la asigurarea medicala, astfel ca veteranii vor beneficia gratuit de prima de asigurare.