In timp ce pietele din capitala raman inchise, vanzatorii au liber la comert... in strada, unde au fost autorizate iarmaroacele. Pe strada Independentei, lumea se imbulzeste chiar in drum dupa produse, iar asta se intampla la cativa pasi de poarta inchisa a pietei de sector. Care este logica acestei decizii - autoritatile nu au putut sa ne explice clar.

Publicat:23.05.2020, 17:24

“Iarmarocul destinat producatorilor agrigoli de pe strada Independentei din capitala se afla peste drum de piata de legume care acum are portile inchise. Si desi la iarmaroc este aceeasi imbulzeala ca si in piete, autoritatile spun ca acestea raman inchise pentru a evita contaminarea in masa a populatiei.”

Pe acest trotuar si-au instalat tarabele mai multi comercianti, care au iesit de dimineata sa-si vanda produsele. Lazile cu marfa si tarabele improvizate din mese aduse de acasa au ocupat toata strada, iar oamenii se imbulzeau la mesele producatorilor agricoli.

Pentru ca iarmarocul s-a organizat chiar pe trotuar, trecatorii nu aveau alta solutie decat sa-si faca loc printre cumparatori ca sa ajunga la destinatie. Comerciantii, insa, s-au bucurat ca macar asa pot castiga un ban dupa doua luni in care nu li s-a permis sa-si vanda productia nicaieri.  

Matusa Liuba a iesit si ea astazi sa vanda verdeturile din propria gradina de la Sangera. Dadea fiecare legatura cu cinci lei. Ne-a spus ca ceilalti producatori, care au mai multa marfa, o alunga, dar ea nu poate sa plece pentru ca are pensia mica si nu-i ajunge de manacre.

Desi, aici, la iarmarocul din sectorul Botanica, imbulzeala era la fel de mare ca la piete atunci cand acestea activau...

 “Uitati-va, unul langa altul, macar de ar spune sa se dea la o parte. Nu aveti cu cine vorbi.”

Pretorul sectorului ne spune ca exista totusi o diferenta dintre o piata si un iarmaroc. Care este aceasta, insa, nu e foarte clar.

Boris PREPELITA, PRETORUL SECTORULUI BOTANICA: “-In autorizatiile lor este scris: distanta unul de la celalalt de cel putin 3 metri, cu manusi si masti. Eu am intrat la acest iarmaroc si ieri si m-am uitat. Oamenii se imping, fara masti, fara manusi.

-De aici si vine intrebarea mea. Care este logica sa fie deschise iarmaroacele, daca este aceeasi situatie ca si in piete?

-Nu e chiar aceeasi situatie, va spun. Aici e factorul uman. Nu pot eu sa stau acolo permanent sa rog oamenii.”

Ieri, primarul capitalei Ion Ceban a anuntat ca in capitala vor fi deschise mai multe iarmaroace pentru producatorii agricoli din suburbii, care isi vor putea vinde marfa pana la toamna, iar pietele raman deocamdata inchise.