Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor s-a adresat celor de la Roselhoznadzor ca sa investigheze cazul privind hrisca importata in tara noastra in care au fost gasite reziduuri de pesticide care depasesc de 57 de ori norma admisa. 

Publicat:27.11.2020, 13:00

Potrivit Roselhoznadzor, este vorba despre patru intreprinderi din Kursk, Leningrad, Breansk si Voronej. In adresarea Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor se arata ca nivelul maxim admisibil al glifosatului de pesticide a fost depasit. Deci, intr-una dintre loturi, norma a fost depasita de 57 de ori.

In legatura cu incalcarile stabilite, ANSA din Republica Moldova a cerut Roselhoznadzorului sa ia masuri pentru a exclude astfel de cazuri in viitor. Potrivit acestor date, departamentul rus a initiat o ancheta.

Glifosatul este un erbicid sistemic neselectiv utilizat pentru combaterea buruienilor, in special a plantelor perene. Acesta ocupa primul loc in randul erbicidelor din lume in ceea ce priveste productia. Potrivit mai multor studii, medicamentul poate fi periculos pentru oameni, poate provoca cancer, anomalii genetice, perturbari hormonale si infertilitate.