In prag de sezonul rece, oamenii isi fac provizii de foc. Dupa ce anul trecut, programul Guvernului de a asigura familiile social vulnerabile cu lemne la pret redus a suferit un esec, oamenii spun ca se asigura cum pot. Unii au mers pe camp, pentru a strange stiuleti. E o alternativa, atunci cand nu ai bani de lemne, sustin oamenii.

Publicat:25.10.2023, 18:47

Pe matusa Zinaida Plotnic, din satul Moara de Piatra, raionul Drochia am gasit-o pe deal. Strangea stiuletii, ramasi dupa combina, si ii aduna in saci. Femeia spune ca nu are bani de lemne, iar stiuletii ii vor incalzi cat de putin locuinta.

Zinaida PLOTNIC, LOCUITOARE DIN MOARA DE PIATRA:  “Cu ce sa ne incalzim iarna, cu 2 000 de lei pensia, poti sa te incalzesti? Iti trebuie de mancare, iti trebuie de incaltat, multe si de toate iti trebuie in casa. Cu ce sa traiesti? Nevoia m-a scos, nu cineva, dar nevoia m-a scos.”

Si aceasta femeie a venit dupa stiuleti. A reusit sa adune cativa saci, pe care urmeaza sa ii duca acasa. Ea spune ca ce a reusit sa adune ii vor ajunge de foc doar pentru cateva zile.

“Avem vreo 20 de saci si cred ca vor ajunge pe-o saptamana. Ard foarte repede, iar cum se sting, se termina si caldura.”

Oamenii inca nus tiu daca isi vor permite sa cumpere lemne sau carbuni pentru iarna.

“Cam scump. Cu 1300 metrul ster despicate si pana la 1 800, asa cumparam.”

Inca nu m-am pregatit, astept salariul. De obicei facem focul cu lemne, cu carbune nu facem focul. Carbunele este mai scump, de aceea luam lemne.”

Anul acesta, un metru ster de lemne va costa intre 670 si 1 800 de lei. Pretul este intr-o usoara crestere, fata de 1500 de lei, cate era anul trecut. Anul trecut programul Guvernului de asigurare a familiilor vulnerabile cu lemne de foc la pret redus a suferit un esec. Astfel, doar 30 la suta dintre familiile care au solicitat ajutor l-au primit, iar peste 140 de mii de oameni au ramas in asteptare. Atunci, primarii localitatilor au dat vina pe mecanismul de distribuire a lemnelor, gandit prost de catre Guvernul Gavrilita, din acea perioada.