In primele sase luni ale acestui an exporturile pe piata statelor Uniunii Europene au inregistrat o scadere cu 2,2% fata de perioada respectiva a anului trecut, arata datele Biroului National de Statistica.

Publicat:16.08.2019, 08:47

Deocamdata nu este clar care au fost factorii ce au dus la aceasta diminuare. Ar putea fi si deprecierea cu circa 5% a monedei europene fata de dolarul SUA inregistrata in aceasta perioada.

Niciun mar si nicio rosie din Moldova pe piata UE

In acelasi timp raportul privind realizarea Planului National de Actiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE (PNAAA) in semestrul I al anului 2019, publicat de Ministerul Afacerilor Externe, arata insa ca la mijloc sunt si factori interni.

De exemplu de aproape 5 ani, agentii economici din Republica Moldova beneficiaza de scutiri anuale de taxe pentru contigentele tarifare la exportul unor anumite tipuri de marfuri, in special agroalimentare, doar ca nu le valorifica.

Datele oficiale releva ca in prima jumatate a anului 2019 companiile din Moldova nu au exportat pe piata UE niciun kilogram de mere proaspete (cota este de 40.000 de tone), sau de tomate (2.000 de tone), usturoi, sau suc de struguri.

In aceeasi perioada in UE au fost exportate doar 94 tone de prune proaspete din cota de 10.000 tone, sau 1% si 7.165 tone de struguri de masa din cota de 10.000 tone (72%).


CITESTE MAI DEPARTE PE MOLD-STREET.COM.