Jos – laude si discursuri, sus - nervi si ambuteiaje. In felul acesta a fost inaugurata pictura de sub podul de la Telecentru. Pentru asta, soseaua Hancesti, principala artera la iesirea din capitala inspre Sud a fost inchisa, asa ca traficul a fost un cosmar. Primaria spune ca desenul va servi drept decor pentru multe alte evenimente, asa ca acolo strada va fi inchisa periodic. 

Publicat:16.09.2020, 19:24

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: “Mie imi place foarte mult. Mai ales imi place pe timp de noapte.”

In timp ce Ion Ceban isi tinea discursul inflacarat, pe podul de la Telecentru s-au format ambuteiaje kilometrice. Asta deoarece timp de jumatate de ora, cat a durat lansarea picturii murale, accesul pe drum a fost blocat de doua echipaje de politie.  

Lucrarile au durat in jur de o luna, iar primarul afirma ca pictura va rezista un deceniu.    

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALE: “10 ani de zile in conditii bune. Asta daca nu o sa fie vandalizat. Pentru asta am insistat sa fie instalate camere de luat vederi.”

Patru camere de supraveghere au fost puse asa incat sa cuprinda o buna parte din pictura, iar in urmatoarele saptamani altele patru vor fi instalate. Asta in timp ce in ultima perioada, au fost inregistrate mai multe cazuri de vandalizare a santierelor sau a parcurilor din alte sectoare ale capitalei unde camere lipsesc.  

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALE: “Proiectele mari de infrastructura pe care le avem in municipalitate, astazi, vor avea practic toate camere video.”

Pictura “Pomul Vietii”, care reda flora si fauna inclusa in Cartea Rosie din Republica Moldova, nu i-a impresionat pe toti locuitorii.  

“- Nu-mi place.

- De ce?

- Am trecut cu masina pe sub pod, am vazut-o de mai aproape. Lucrarile sunt facute necalitativ. In unele locuri vopseaua nu acopera stratul de beton. De departe arata mai bine, dar nici gama cromatica nu e aleasa bine.”

“Cred ca o sa tina maxim doi ani de zile. Apoi o sa inceapa sa o deseneze deasupra. Puteau sa faca un drum normal aici, ca nu poti sta la statia de asteptare a transportului public.”

“Acolo m-am uitat sunt pictate animale si pasari. Grafica e facuta asa incat soferii sa nu se sustraga de la drum.”

Liubov PLAMADEALA, REPORTER PRO TV: “Pictura murala se intinde pe o suprafata de aproape patru mii de metri patrati, iar pentru desen s-a cheltuit peste 3 tone de vopsea. In acest weekend strada va fi inchisa. Asta deoarece primaria va organiza aici diferite evenimente culturale.”

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALE: “Sa vedem daca o vom face in fiecare saptamana sau putem sa facem o data la doua saptamani.”

Pentru lucrari s-au cheltuit in jur de 700 de mii de lei. Potrivit responsabililor de la primarie, 90 la suta din suma a fost oferita de mai multi agenti economici. Totodata, pictura a fost iluminata cu 130 de lampi de timp led. Coturile de intretinere vor fi suportate de Intreprinderea Municipala “Lumteh”, iar functionarea camerelor de o companie de securitate aleasa de primarie. Initiativa de a picta podul a venit de la campania nationala “Neam pornit” si are ca scop promovarea turismului intern.