Ultimii doi dintre cei sapte profesori turci de la Liceul „Orizont”, expulzati la inceputul lunii septembrie 2018 din Moldova, au fost condamnati la inchisoare in Turcia. Este vorba despre directorul general adjunct al liceului si directorul filialei Ceadar-Lunga, scrie IPN.MD

Publicat:12.10.2019, 17:26

Solicitat de IPN, Hasan Baris, directorul Filialei Durlesti a Liceului „Orizont”, a spus ca directorul general adjunct, Sedat Hasan Karacaoglu, a fost condamnat acum doua saptamani la opt ani si trei luni de inchisoare. Recent, si fostul director al filialei din Ceadar-Lunga, Feridun Tufecchi, a fost condamnat la sapte ani si sase luni de inchisoare.

Cei sapte cetateni straini, profesori si administratori ai retelei de licee „Orizont”, au fost declarati indezirabili si expulzati de pe teritoriul Republicii Moldova in septembrie 2018. Serviciul de Informatii si Securitate motiva atunci ca cei sapte sunt suspectati de legaturi cu o grupare islamista despre care ar exista indicii ca desfasoara actiuni ilegale in mai multe tari. Familiile profesorilor, dar si colegii de serviciu, au organizat numeroase actiuni de protest.

La 11 iunie anul curent, CEDO a decis ca Republica Moldova a incalcat drepturile celor sapte cetateni turci. Iar la inceputul lunii august, procurorii au pornit o cauza penala in cazul celor sapte cetateni turci pe faptul „excesului de putere sau depasirii atributiilor de serviciu, comis de angajati ai Biroului Migratie si Azil al MAI si ai Serviciului de Informatii si Securitate”. Dupa aproximativ o luna, unul din fostii directori adjuncti ai SIS a fost retinut si pus sub invinuire pentru depasirea atributiilor de serviciu soldate cu urmari grave in dosarul expulzarii. Si directorul Biroului Migratie si Azil a fost pus sub invinuire pentru depasirea atributiilor de serviciu soldate cu urmari grave, fiind suspendat din functie.

Primii doi dintre cei sapte profesori expulzati din Moldova, Sarkis Airi si Huseyin Bayraktar, au fost condamnati la inchisoare in luna martie a acestui an. Unul dintre ei a fost condamnat la sase ani de detentie, iar celalalt la noua ani. Ulterior, in Turcia au urmat si alte condamnari. Directorul Departamentului relatii cu publicul al Liceului, Yasin Ozdil, a fost condamnat, la 12 ani de inchisoare. Riza Dogan, directorul filialei din Durlesti a liceului Orizont, a fost condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare. Directorul financiar al retelei de licee „Orizont”, Mujdat Celebi, a fost condamnat la noua ani de inchisoare.

Sursa: