Au fost publicate rezultatele investigatiei asupra intoxicatiei in masa la o nunta dintr-un local din Chisinau. Asta dupa ce, la 11 august, 42 de oameni au fost internati la spital cu voma, diaree si febra. Mai multe nereguli au fost stabilite, atat la localul vizat, cat si la compania din Balti, care a furnizat produsele de patiserie. La moment, ambele intreprinderi si-au sistat activitatea.
Potrivit rezultatelor publicate de ANSA, s-a stabilit ca toate produsele alimentare si bauturile servite la masa erau insotite de acte care atesta provenienta si calitate lor. Exceptie, o fac produsele de patiserie pentru masa de fourchette si tortul de sarbatoare.
Acestea au fost furnizate de o companie din Balti care nu avea conditii termice speciale. Mai mult, compania n-a eliberat bonului de plata, iar transportul nu era autorizat.
10 din cei 25 angajati ai localului nu aveau carnet medical, iar 20 din ei nu detineau instruirea igienica.
In bucataria localului au fost depistate mai multe nereguli.
Inspectorii au expediat 18 probe de bucate gata si materii prime din cele servite la masa data, precum si 24 probe de sanitatie de pe suprafetele de lucru si inventar. Toate au fost trimise la Laboratorul de Incercari ”Centrul Republican Diagnostic Veterinar”.
Rezultatele de laborator au demonstrat ca in bucatele preparate a fost prezenta bacteriei Salmonella enteritidis.
"Specialistii STSA Chisinau, au emis un sir de prescriptii, inclusiv de sistare a activitatii bucatariei si inlaturarea din procesul de lucru a personalului lucrator implicat, pana la primirea rezultatelor oficiale ce tine de starea sanatatii acestora.masuri de ordin sanitar in special igienizarea si dezinfectarea incaperilor, utilajului, ustensilelor, initierea masurilor de mentenanta generala, elaborarea si implementarea procedurilor operationale ce tin de controlul sanatatii personalului angajat, instruirea personalului lucrator, combaterea daunatorilor, autocontrol, evidenta procesului tehnologic, trasabilitatea alimentelor, stabilirea si monitorizarea parametrilor in punctele critice de control conform HACCP".
Acum 2 zile, administratia localului unde s-a produs acest caz, a depus la cancelaria STSA Chisinau, o cerere privind sistarea activitatii pe termen nedeterminat, pana la inlaturarea deplina a neconformitatilor constatate.
Concomitent cu verificarea localului din Chisinau, inspectorii subdiviziunii teritoriale pentru siguranta alimentelor din Balti, au initiat un control la unitatea care a preparat si livrat produse de patiserie pentru masa de fourchette si tortul de sarbatoare.
In urma controlului, agentul economic a sistat activitatea pina la inlaturarea neconformitatilor constatate.