Un afacerist moldovean, un ucrainean si un francez au orchestrat una dintre cele mai importante privatizari, cu iz de tutun, facute pe ultima suta de metri de fosta guvernare democrata, scrie Rise.md
Cei trei se stiu de ani buni. „Ne-am cunoscut cu Victor in Kiev, la niste prieteni, acum noua ani. Cu Frank am botezat, acum 13 ani, copilul unui prieten comun”, recunoaste moldoveanul.
Acum un an, tot ei au preluat si controlul asupra companiei care detine in concesiune reteaua de gari auto din tara, iar doi dintre ei – moldoveanul si ucraineanul – au mai preluat duty-free-urile lui Sor, dar si alte afaceri ale familiei fostului primar de Orhei.
PREGATIREA
Tutun-CTC SA a fost si mai este cel mai mare producator de tigari din Republica Moldova, iar pana la inceputul anului 2019, 90,8% din actiuni au apartinut statului.
Incercari de a ceda pachetul majoritar au fost facute si anterior. Inca in noiembrie 2000, deputatii au adoptat un Proiect individual de privatizare prin concurs investitional a Tutun–CTC, doar ca atunci intreprinderea asa si nu a mai ajuns sa fie scoasa la privatizare. Detalii, AICI
In iunie 2008, guvernarea comunista a inclus pachetul statului in Tutun-CTC intr-o noua lista a bunurilor supuse privatizarii si, deja in decembrie 2008, cele 90,8% din actiuni au fost expuse la Bursa de Valori, la un pret de 304,57 milioane de lei (circa 29 milioane de dolari la cursul de schimb din acele zile). Insa licitatia „cu strigare” s-a lasat fara doritori de a cumpara actiunile. Detalii, AICI
Vor trece alti opt ani pana cand pachetul de actiuni de la Tutun-CTC sa fie scos iarasi la privatizare. Se intampla in primavara anului 2016, pretul cerut de stat fiind de 340,2 milioane de lei (mai putin de 20 de milioane de dolari). Ulterior au mai urmat alte sase licitatii, fara ca cineva sa depuna o oferta, timp in care pretul actiunilor a scazut treptat, astfel incat, la ultima licitatie, din decembrie 2018, statul sa ceara doar 165,8 de milioane de lei (circa 9 milioane de dolari) pentru pachetul de 90,8% din Tutun-CTC. Adica de doua ori si ceva mai putin fata de pretul anuntat initial.
Scaderea pretului a fost practic si o consecinta a reducerii abrupte a cifrei de afaceri a Tutun-CTC – de la nivelul maxim de 554,6 milioane lei in 2011, la doar 88,2 milioane lei in 2018, iar a profitului – de la 76,9 milioane lei in 2011, la mai putin de un milion de lei in 2018.
Rezultatele unui audit, publicat la finele anului trecut de Curtea de Conturi, constata ca unul dintre factorii care au dus la scaderea venitului si profitului Tutun-CTC „au fost politicile bugetar-fiscale din ultimii ani privind majorarea cotelor accizelor, precum si acordarea facilitatilor fiscale unor agenti economici importatori”.
BALDOVICI – PROPUNE, FILIP – ACCEPTA
Organizarea ultimei licitatii, in urma careia a si fost vandut pachetul statului din Tutun-CTC, a demarat in octombrie 2018, la cateva luni de la numirea lui Vladimir Baldovici in fotoliul de director general al Agentiei Proprietatii Publice (APP). Atunci Baldovici l-a informat pe premierul democrat Pavel Filip despre intentia de a organiza, pana la sfarsitul anului, o noua runda de privatizare, care prevedea inclusiv scoaterea in vanzare a pachetului de actiuni detinute de stat in Tutun-CTC. Pretul – 165,8 milioane de lei, adica de doua ori mai mic, dupa cum aveau sa constate ulterior auditorii Curtii de Conturi.
Propunerea APP a fost acceptata de Filip, iar pana la 12 decembrie 2018, termenul limita pentru depunerea ofertelor de participare la concursul de privatizare a 90,8% din actiunile Tutun-CTC, in cursa s-au inscris trei companii. Dintre ele, Le Bridge Corporation Limited SRL s-a aratat dispusa sa plateasca cel mai mult – 166 de milioane de lei, celelalte doua firme – Unitabacco SRL si SRL Concept Invest, avand oferte similare – 165,8 milioane de lei.
Iar Comisia de concurs a avut nevoie de o singura zi pentru a trece companiile prin cele doua etape ale competitiei de privatizare a Tutun-CTC si sa desemneze castigatorul.
Fiind convocata la 14 decembrie 2018, comisia a deschis ofertele de privatizare, a examinat documentele si informatiile incluse in oferte si a decis respingerea ofertei Concept Invest SRL, fiindca aceasta nu a prezentat Planul de dezvoltare al Tutun-CTC, prevazut in Caietul de sarcini. Astfel, in etapa a doua a concursului au fost promovate ofertele Le Bridge Corporation Limited (166 de milioane) si Unitabacco (165,8 milioane).
Imediat dupa, Comisia de concurs a continuat procedura si le-a cerut participantilor ramasi sa propuna imbunatatirea pretului mentionat in oferta. Unitabacco a ramas pe pozitia veche si nu a propus nico majorare, iar Le Bridge Corporation Limited a adaugat doar 85 de mii de lei la suma initiala, urcand pretul la 166,1 milioane lei. In consecinta, firma Le Bridge Corporation Limited a fost desemnata castigatoarea concursului, devenind, in ianuarie 2019, noul actionar majoritar la Tutun-CTC.
Le Bridge Corporation Limited este controlata de omul de afaceri francez Franck Arif, care mai detine in Republica Moldova reteaua de duty-free-uri „Le Bridge”, dar si o retea de distributie a diferitor marfuri. Detalii, AICI