Jurnalistii nu vor fi inclusi in a doua etapa de vaccinare. Este raspunsul autoritatilor din sanatate dupa ce organizatiile de media au cerut ca ziaristii, in special cei care lucreaza in teren – reporterii si cameramanii, sa fie vaccinati in aceasta etapa. Jurnalistii, care asigura accesul la informatie atat de necesar in aceasta perioada, au fost lasati de rand cu populatia generala, pe cand in etapa a doua sunt ministri, deputati, primari, angajati de la penitenciare si alti functionari. 

Publicat:30.03.2021, 20:48

Ninel REVENCO, COORDONATORUL CAMPANIEI DE IMUNIZARE: “Ceea ce tine de ziaristi, dumneavoastra cunoasteti ca in etapa a doua primele sunt incluse persoanele cu varsta mai mare de 60 de ani, persoanele care sunt cu comorbiditati de la 18, pana la 60 de ani, daca dumneavoastra va regasiti, puteti fi inclusi in etapa a doua.” 

Acesta a fost raspunsul responsabililor la intrebarea daca a fost luata o decizie privind includerea jurnalistilor in etapa a doua de imunizare. Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, care acum o saptamana a inaintat un demers catre autoritati in acest sens, spune ca nu a primit pana acum un raspuns oficial si ca va insista in continuare.

Nadine GOGU, DIRECTORUL CENTRULUI PENTRU JURNALISM INDEPENDENT: “Eu cred ca functionarii de la minister ar trebui sa cantareasca, sa evalueze care sunt riscurile la care sunt expusi jurnalistii, ma refer aici in special la cameramani, la reporteri.  Ei trebuie sa interactioneze cu surse si ar trebui sa faca acest lucru in siguranta.” 

Si reprezentantii Asociatiei Presei Independente spun ca autoritatile trebuie sa se autosesizeze.

Petru MACOVEI, PRESEDINTELE ASOCIATIEI PRESEI INDEPENDENTE: “Jurnalistii sunt cei care interactioneaza foarte mult cu publicul si ei trebuie sa fie vaccinati. Sper tare mult sa fim auziti de catre guvernare, lucru care nu s-a intamplat pana in acest moment.”

Responsabilii de la Ministerul Sanatatii au mentionat doar ca daca vor fi suficiente doze de vaccin, jurnalistii vor fi imunizati in etapa a doua. Potrivit planului national de vaccinare, in etapa a doua sunt incluse persoanele de peste 60 de ani si cele cu comorbiditati, angajatii structurilor de aparare si securitatii statului, precum si parlamentarii, ministiri, consilieri si primari. La fel, vor primi serul lucratorii sistemului penitenciar, cei din domeniul educatiei si serviciilor sociale.