Legea bugetului de stat pentru anul viitor a fost votata astazi in prima lectura de majoritatea PAS. Proiectul prevede cheltuieli de peste 65 de miliarde de lei si venituri de aproximativ 50 de miliarde, iar asta inseamna un deficit record pentru Republica Moldova, de peste 15 miliarde de lei. Principalele surse de acoperire a acestui deficit sunt cele externe, iar o parte din bani vor fi luati din vanzarea sau privatizarea patrimoniului public. Comunistii au votat impotriva proiectului, iar cei de la Sor s-au abtinut.

Publicat:25.11.2021, 20:35

Dumitru BUDIANSCHI, MINISTRUL FINANTELOR:„Proiectul de lege este eleborat pe fundalul pandemiei Covid 19, a crizei energetice, cresterii pretului de import, precum si a impactului crizei preturilor la resursele energetice si unor riscuri privind cresterea economica.”

Ministrul Finantelor, Dumitru Budianschi a venit cu prognoze promitatoare pentru anul viitor.

Dumitru BUDIANSCHI, MINISTRUL FINANTELOR:„Proiectele bugetului pentru anul 2022 sunt fundamentate pe o crestere economica cu 4,5%, nivelul inflatiei - 6,9%, o majorare a exporturilor cu 10,6% si a importurilor cu 5,1%, cresterii salariului mediu pe economie cu 10%”.

PROGNOZELE GUVERNULUI:

Cresterea economica – 4,5%

Inflatia medie anula – 6,9%

Majorarea exporturilor – 10,6%

Majorarea importurilor – 5,1%

Cresterea salariului mediu pe economie - 10%

Proiectul bugetului de stat pentru anul 2022 prevede venituri in marime de 50,1 miliarde de lei, ceea ce inseamna o crestere cu aproape 10% fata de anul acesta. Cheltuielile sunt estimate la 65,2 miliarde de lei, cu 13% mai mari decat in 2021. Iar deficitul bugetar pentru anul viitor ar urma sa constituie 15,1 miliarde de lei, un record pentru tara noastra.

Bugetul de stat pentru anul 2022:

VENITURI – 50,1 miliarde de lei

CHELTUIELI – 65,2 miliarde de lei

DEFICIT - 15,1 miliarde de lei

Dumitru BUDIANSCHI, MINISTRUL FINANTELOR:„Principalele surse de finantare a deficitului bugetului de stat sunt sursele externe in valoare de 9,2 miliarde lei si sursele interne in valoare de 4,9 miliarde de lei.”

Dumitru Budianschi a precizat ca principalele cheltuieli sunt prevazute pentru majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului si cresterea numarului de beneficiari ai acestuia, pentru compensarea tarifelor la gaze si energie termica, dar si pentru proiecte ce tin de aprovizionarea satelor cu apa, canalizare si altele. Comunistii si socialistii s-au aratat impotriva proiectului, criticandu-l.

Vlad BATRANCEA, DEPUTAT PSRM:„Ati promis oamenior o viata mai buna, economie mai competitiva. Dar unde sunt investitiile in crestere? Unde sunt acele proiecte mari de infrastructura, de investitii care sa aduca in economie o plus valoare? Aratati de unde va creste economia, de unde vor creste veniturile cetatenilor, salarii si pensii.”

Intr-un final, proiectul legii bugetului de stat a fost votat in prima lectura doar de catre deputatii PAS. Cei de la Sor s-au abtinut de la vot. La urmatoarele sedinta legea urmeaza sa fie votata in lectura finala.