Liceul Teoretic Gaudeamus din capitala va avea in aceasta iarna economii de pana la 40 la suta in factura la energie. Asta pentru ca institutia de invatamant a fost eficientizata energetic. Valoarea proiectului este de peste 3 milioane de lei, iar banii au fost oferiti de Uniunea Europeana.

Publicat:11.11.2022, 21:18

Suntem la ora de limba romana a elevilor din clasa a 6-a. Anterior copiii erau nevoiti sa se imbrace mai gros la lectii, acum insa, spun ca e mult mai confortabil.

Daniel COJOCAR, ELEV: „Schimbari au facut reparatie, au vopsit peretii, au pus gresie cred si in salile de sport au renovat.

Tatiana ENI, PROFESOARA DE LIMBA SI LITERATURA ROMANA: „Au fost situatii diferite, cand mai acceptam si copiii imbracati in sala de ore, dar lucrurile s-au rezolvat, e bine.”

Mergem la etajul doi, unde elevii din clasa  a 12-a aveau lectia de istorie.

„Da este prezentat ca un regim totalitar, era ca un al treilea razboi mondial.”

Chiar daca geamurile erau deschise, in sala se resimtea un confort termic.

„Se simte ca este mai cald. In unele clase era mult mai racoare, mai ales la etajul patru. Probabil disconfortul era mai mare pentru elevi, ei stau pe loc, in banci. Noi mai gesticulam, prezentam la harta.”

In 2015 institutia a beneficiat de un grant din partea Fondului pentru Eficienta Energetica sustinut de Uniunea Europeana. In cadrul proiectului au fost izolati termic peretii exteriori, ferestrele si usile exterioare au fost schimbate, iar acum agentul termic este la intensitate minima. Lucrarile insa s-au taraganat si au durat tocmai 7 ani.  

Zinaida GANGAN, DIRECTORUL LICEULUI TEORETIC “GAUDEAMUS”: „Din motiv ca agentii economici nu sunt obisnuiti sa lucreze in cheia calitatii in constructii. Au fost schimbati trei agenti economici. Aceasta eficientizare ne aduce un beneficiu enorm, la inceput de saptamana in institutie erau 18-21 de grade in fiecare sala, agentul termic a fost conectat abia ieri.”

In urma acestor lucrari se vor face economii de pana la 40 la suta la factura pentru energie termica, iar emisiile de CO2 vor fi reduse.

Denis SEREMET, DIRECTIA AGENTIA PENTRU EFICIENTA ENERGETICA: „Situatia era ca in toate scolile din Uniunea Sovietica. S-a obtinut o eficienta in ceea ce priveste consumul de energie termica, pana la 50 de procente. Sunt fonduri care urmeaza sa fie accesate pentru anul viitor, la fel vor fi efectuate lucrari pentru eficienta energetica la un sir de institutii.”

Lucrarile de reabilitare termica au costat peste 3 milioane de lei si au fost finantate de Uniunea Europeana. La liceul teoretic “Gaudeamus” invata 1200 de elevi  si muncesc 100 de angajati.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.