Locuitorii din regiunea transnistreană au rămas și astăzi fără curent electric. Deconectările, care durează câte cinci ore, au început la ora 8 dimineața și vor dura până la ora 23. Oamenii spun că s-au adaptat noului regim, însă le este greu fără lumină și apă caldă. Din cauza suprasolicitării rețelelor electrice, de la începutul anului s-au produs peste 1600 de avarii.
Și astăzi în localitățile din stânga Nistrului s-a stins lumina pentru 5 ore. Deconectările au început la ora 8 dimineața și vor dura până la ora 23, localitățile fiind împărțite în 16 grupe. Rămași de mai bine de două săptămâni fără gaz și apă caldă, locuitorii din regiunea transnistreană pun că se descurcă greu, dar s-au adaptat noii realități.
”Nu este confortabil, nu prea ne descurcăm. Încălzim apa în cratițe și facem toate treburile, spălăm vasele, facem duș. Ne ia mult timp ca să pregătim totul și să spălăm copiii.”
Unii oameni spun că marea salvare sunt cazanele.
”Eu am apă caldă pentru că am cazan. Mă salvez ca toți locuitorii din regiunea transnistreană.”
”Sfatul meu este că atunci când faceți reparații, să nu aruncați cazanele. Mulți le aruncă, dar sunt cazuri în care ele sunt de folos.”
Cel mai greu le este oamenilor care locuiesc la bloc.
”Locuiesc la etajul patru. Am plită electrică și ceainic electric. Oamenii se chinuie.”
”Am cumpărat o plită electrică. Este foarte greu. Dar atunci când vin de la serviciu și nu este lumină, eu nu știu ce să fac. Copiii mănâncă doar banane și biscuiți.”
Potrivit așa-ziselor autorități din stânga Nistrului, de la începutul anului s-au produs peste 1600 de avarii la rețelele electrice.
”Oamenii nu respectă regimul și conectează tot mai multe reșouri electrice, din această cauză rețelele electrice nu rezistă.”
Din cauza crizei energetice, în stânga Nistrului, mai multe școli activează în regim online, iar grădinițele lucrează până la ora 14. Potrivit ministerului Educației, din cele 18 instituții de învățământ cu predare în limba română din localitățile afectate, inclusiv din zona de securitate, 8 funcționează în regim online, iar 10, care dispun de generatoare, desfășoară lecții cu prezență fizică. În acest sens, Ministerul Educației va furniza instituțiilor 350 de calculatoare.