Mai multe aeronave ar fi fost vandute ilegal in ultimii ani de la aeroportul Marculesti. Sustine fostul director, care a povestit despre ilegalitatile care s-ar fi comis acolo. Vladimir Maiduc spune ca ar fi sesizat organele de drept, dara fara vreun rezultat. Ministrul Apararii de atunci, Eugen Sturza, spune ca a stiut despre anumite nereguli, dar aeroportul nu se mai afla in subordinea lui.

Publicat:17.07.2019, 23:04

Vladimir MAIDUC, FOSTUL DIRECTOR AL AEROPORTULUI MARCULESTI: “In august 2018 am descris toate incalcarile. Rezidentii datoreaza 80 de mln de lei aeroportului. Prin scheme frauduloase au facut asa incat aeroportul sa le datoreze acesti bani.”

Vladimir Maiduc, care a fost directorul aeroportului Marculesti in 2018, timp de jumatate de an, a spus ca de acolo ar fi disparut mai multe aeronave, iar din cele care au ramas ar fi fost scoase piese importante. Doar una ar costa jumatate de milion de lei, sustine Maiduc.  

Vladimir MAIDUC, FOSTUL DIRECTOR AL AEROPORTULUI MARCULESTI: “ - Aceste doua elicoptere au fost trimise la Sankt Petersburg si statul a platit 17 mln de lei pentru reparatie, trimise inapoi aeroportului. Ca dupa asta sa scoata piesele sa le vanda in Bulgaria.”

Ilegalitatile de la aeroport s-ar fi tinut lant, inca din 2015, cand o companie aeronautica ar fi fost comasata cu aeroportul, care nu ar fi adus niciun profit. Totodata, pe teritoriul aeroportului s-ar afla o baza militara, a declarat Maiduc, unde s-ar gasi armament. Reprezentantii Ministerului Apararii nu ne-au raspuns pentru a ne confirma informatiile. 

Vladimir MAIDUC, FOSTUL DIRECTOR AL AEROPORTULUI MARCULESTI: “La 16 mai am depistat un depozit cu alt armament, mitraliere, explozibile pentru avioane. Prima am chemat politia si specialisti de la Ministerul Apararii dar se temeau pentru ca erau la cinci metri de pista ceea ce este interzis. S-a falsificat o expertiza care ar arata ca armamentul nu era activ. Armamentul a fost vandut Statului Islamic. ” 

Vladimir Maiduc spune ca l-ar fi sesizat pe ministrul de atunci al Apararii, Eugen Sturza, pe fostul procuror general, Eduard Harunjen, da si pe presedintele, Igor Dodon, dar nimeni dintre ei nu ar fi reactionat. 

Eugen STURZA, FOSTUL MINISTRU AL APARARII: “Toate demersurile de la aeroport nu mai puteau fi adresate ministerului Apararii. Sigur ca noi cunoasteam de mai mai multe ilegalitati care au fost facute acolo, dar organele compotente au fost anuntate de catre ministerul Economiei si de catre Agentia Proprietatii Publice unde ulterior a fost transmis.” 

Nu am reusit sa vorbim cu Igor Dodon si Eduard Harunjen, pentru a le afla pozitia. 

Din anul 2018, Aeroportul Marculesti se afla in subordinea Agentiei Proprietatii Publice. Directorul Adjunct al institutiei, Vladislav Chetrar, ne-a spus ca maine va reveni cu detalii.