Mai multi asistenti personali din Chisinau au protestat astazi in fata primariei, fiind nemultumiti de faptul ca autoritatile locale ar urma sa le taie din salarii, iar unii chiar ar putea fi concediati. La randul lor, responsabilii de la primarie spun ca nu au bani si ca de vina ar fi reforma implimentata de Guvern, care prevede ca serviciul social asistenta personala va fi finantat din bugetul de stat, nu insa si la Chisinau. In replica cei de la Guvern spun ca asteapta propuneri in scris de la Primaria capitalei.

Publicat:09.01.2024, 21:36

„Rusine, rusine!”

Printre putinii protestari veniti astazi in fata primariei municipiului Chisinau erau parinti care sunt angajati ca si asistenti personali pentru copii lor bolnavi. Acestia sunt ingrijorati ca ar putea ramane fara acest suport financiar, care pentru unii este unica sursa de existenta.

„Daca primaria hotaraste asta trebuie sa ne ofere ceva in loc. Chisinau nu are servicii respiro. Chisinaul nu are centre unde as putea duce baiatul si eu sa ma pot duce sa lucrez. Chisinaul nu ofera nimic, doar ne incalca drepturile.”

„Copii raman fara un suport. Noi mamele nu stim ce sa facem si am venit aici la primarie sa aflam din ce cauza s-a hotarat sa ne lase fara un sprijin.”

Agafia Gabura are grija de una singura fiul ei de 35 de ani si nu poate  sa-l lase singur. 

Agafia GABURA, ASISTENT SOCIAL:  „Unde sa ne ducem noi la lucru. Eu inca nu sunt la pensie, cu ce sa-l hranesc, cu ce sa platesc facturile, unde sa ma duc? Cine te primeste acum la 59 de ani ani la lucru? Unde sa ne ducem? Sa se gandeasca logic si dumnealui si Parlamentul si Guvernul.”

Protestul a fost organizat de cativa consilieri din fractiunea PAS care cer ca in bugetul municipal sa fie alocati bani pentru achitarea salariilor asistentilor personali. 

Zinaida POPA, PRESEDINTELE FRACTIUNII PAS IN CMC:  „Va indemnam sa nu acceptati sa vi se micsoreze salariile de la o norma intreaga la 0.5 si doar cu acordul dumneavoastra asta se va intampla. Mentineti contractele de salarizare care le aveti pana acum.”

In replica responsabilii de la primaria capitalei, din bugetul careia pana acum erau platite salariile asistentilor personali,  spun ca nu mai sunt bani pentru acest serviciu si cer si Chisinaul sa fie inclus in reforma sistemului de asistenta sociala „RESTART”, care prevede ca serviciul social asistenta personala va fi finantat din bugetul de stat.

Vasile CHIRILESCU, COMUNICATOR AL PRIMARIEI MUNICIPIULUI CHISINAU:  „Legea respectiva a exclus municipiul Chisinau si UTA Gagauzia. Se primeste ca autoritatile locale trebuie singuri sa identifice surse pentru a achita aceste plati, nu este echitabil si nu este corect. O sa depunem repetat amendament ca sa fie modificata legea bugetului de stat, prin care sa fie alocate prin transfer de la bugetul de stat aceste resurse financiare pentru a sustine aceste paturi sociale.”

Solicitat de PRO TV, purtatorul de cuvant al Guvernului, Daniel Voda, a spus ca nu comenteaza declaratiile, precizand ca daca vor exista propuneri concrete din partea primariei Chisinau, in forma scrisa, acestea vor fi examinate. Incepand din aceasta luna, asistentii personali, angajati anterior de consiliile raionale, vor trece in subordinea agentiilor teritoriale de asistenta sociala create recent de ministerul Muncii, iar serviciul va fi finantat din bugetul de stat. Exceptie fac municipiul Chisinau si Autonomia Gagauza, unde in continuare serviciul de asistenta sociala va fi gestionat de autoritatile locale.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.