Se pare că Gazprom nu își va îndeplini obligațiunea contractuală de a livra gaz regiunii transnistrene, iar în această situație Guvernul va trebui să ia alte măsuri, susține președintele țării, Maia Sandu. Aceasta a dat de înțeles că încă nu se știe care ar fi prețul și cum vor achita cetățenii de acolo pentru gazele naturale, ținând cont că până acum aceștia au plătit un preț foarte mic care nu corespunde pieții. 

Publicat:19.12.2024, 11:09

Maia SANDU, PREȘEDINTELE RM: „Se cunoaște că acest contract nu va mai fi prelungit, în același timp, să ne amintim că există un contract între Moldovgaz și Gazprom care presupune livrarea gazelor pe malul stâng, indiferent pe care cale de tranzit, prin Ucraina sau prin alte căi. Căi tehnice de tranzit există, dincolo de tranzitul prin Ucraina, dar se pare că nu există responsabilitate pe partea Gazpromului de a-și onora obligațiunea contractuală și de a livra aceste gaze către malul stâng.

Cunoaștem că Gazprom nu-și îndeplinește obligațiunea contractuală în raport cu malul drept de ceva timp. Aici lucrurile au fost mai simple, guvernarea a reușit să identifice surse suplimentare, în cazul malului stâng aici dacă se va dovedi și din ce vedem până la ziua de astăzi - se pare că Gazprom nu își va îndeplini această obligațiune contractuală, atunci va trebui ca Guvernul să ia alte măsuri. Indiferent de soarta contractului între Ucraina și Rusia, există un contract care poate fi în continuare respectat și îndeplinit între Moldovagaz și Gazprom .”

Totodată, președintele a spus că gazele naturale pot fi cumparate pe piată și pot fi livrate către malul stâng. 

Maia SANDU, PREȘEDINTELE RM: Problema majoră este capacitate de plată a celor de pe malul stâng. Dar și aici soluții de vor găsi. Guvernul va veni cu soluții.”

Întrebată dacă soluții încă nu sunt și se caută, șefa statului a spus că „suntem în această situație din cauza Federației Ruse”.

Maia SANDU, PREȘEDINTELE RM: „Rusia sprijină un regim nelegitim și acest regim a adus cetățenii noștri de pe malul stâng în situația în care să nu poată să plătească prețul real al resurselor energetice.”

Totodată, șefa statului a menționat că sarcina autorităților este să se asigure că toată lumea are curent electric, încălzire și gaze naturale. 

Maia SANDU, PREȘEDINTELE RM: „Ulterior, Guvernul va veni cu răspunsuri concrete cum pot fi recuperate resursele achitate de malul drept pentru consumul pe malul stâng”.

Există incertitudinea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană în condițiile în care Ucraina ar putea interzice tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său, de la 1 ianuarie. Mai exact, Gazprom condiționează livrarea gazului în stânga Nistrului, prin rute alternative, de achitarea pretinselor datorii ale malului drept. Despre asta a anunțat fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, la sfârșitul lunii noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău în care a venit cu detalii despre rezultatele discuțiilor acestuia cu reprezentanții Gazprom de la Snak-Petersburg.

Citeste si : Gazprom condiționează livrarea gazului în stânga Nistrului de achitarea pretinselor datorii ale Chișinăului. Parlicov: „Ei spun că dacă nu va fi progres pe acele datorii, atunci nu se știe ce va fi cu livrările” - VIDEO 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.