Presedintele Maia Sandu sustine ca la moment Republica Moldova trece printr-o perioada foarte dificila, intrucat se confrunta cu o criza energetica deosebit de grava care pune in pericol aprovizionarea tarii cu gaze si energie electrica. Astfel, sefa statului mentioneaza ca tara noastra depune tote eforturile posibile pentru a trece cu brio aceasta dificultate, insa a adugat ca pentru aceasta are nevoie si de sustinerea partenerilor nostri europeni. Declaratia a fost facuta in cadrul unui discurs pe care l-a tinut la incheierea celei de-a treia editii a Platformei de sprijin pentru Moldova, care are loc la Paris.

Publicat:21.11.2022, 18:52

„Suntem recunoscatori pentru aceasta solidaritate si va ma multumesc pentru promisiunile de sustinere. Datorita sprijinului dumneavoastra, Guvernul a fost in stare sa mentina pacea, sa mentina RM pe linia aderarii la Uniunea Europeana, si de asemenea, sa raspunda provocarilor legate de energie si celor economice. Facem progrese in conectarea cu Romania. Am facut primele rezerve de gaze si am redus consumul de energie. Lucram, de asemenea, pentru a facilita proiecte privind energia regenerabila. Suntem hotarati sa ramanem pe traiectoria noastra europeana, in ciuda imprejurarilor dificile. Drumul pe care il avem in fata este dificil, dar este dificil si pentru noi, si pentru Europa. Ne confruntam cu o criza energetica, cu o inflatie extraordinara, de mai bine de 30%. Astfel de imprejurari provoaca multe dificultati nivelului de trai si mediului economic. Ne pregatim pentru o iarna deosebit de dificila.Ne confruntam cu o criza energetica deosebit de grava care pune in pericol aprovizionarea noastra cu gaze si cu energie electrica. Stiu ca aceste probleme sunt si in intreaga Europa, pentru ca toti platim un pret deosebit pentru energie, dar aceste lucruri au asupra noastra un impact cu mult mai mare. Vreau sa multumesc partenerilor nostri care ne-au ajutat sa facem fata unei asemenea crize multiple. Iarna aceasta vom cheltui mai mult pentru a ajuta populatia sa poata sa-si plateasca facturile, sa depaseasca socul. Vom lua masuri pentru a ajuta si companiile, iar ajutorul dumneavoastra va fi extrem de important pentru noi in viitor" , a precizat Maia Sandu.

Totodata, Maia Sandu a mentionat ca Republica Moldova va avea in vedere recomandarile Comisii Europene si va munci si mai mult, pentru a progresa pe drumul integrarii.

"In calitate de tara candidata la UE, vom munci si vom avea in vedere recomandarile Comisiei Europene. Vom face progrese pe acest drum al integrarii, inclusiv din punct de vedere energetic, pentru a accelera tranzitia catre energia verde. Facem si o evaluare cu ajutor extern, in domeniul justitiei. Avem un procuror-sef american in domeniul coruptiei, care ne ajuta.

Republica Moldova se apara impotriva atacurilor, dar trebuie sa aparam si Moldova. Vom continua sa luptam activ impotriva traficului de arme, de fiinte umane. Ne vom intari aceste capacitati de a fi un scut pentru EU impotriva unor astfel de riscuri”, a adaugat Maia Sandu.

Sursa video: TVR Moldova 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.